Druhy kávových nápojů, které překvapí vaše chuťové pohárky

Pořídíte-li si domů automatický kávovar, určitě očekáváte, že získáte možnost ochutnat mnoho druhů kávy, které byste si bez něho mohli dopřát nejspíše pouze v kavárně.

Už se těšíte na dokonalé espresso jako z Itálie, lahodné cappuccino, ale i mléčné Latté macchiato? Jaké druhy kávových nápojů je možné ochutnat a jak se připravují?

Espresso je nestárnoucí klasika

Automatický kávovar připraví nejen tradiční espresso, pro které je potřeba přesně 8 g kávy a 30 ml vody, která je kávou prohnána pod tlakem alespoň 15 barů. Vychutnat si díky němu můžete také další varianty espressa. Jde například o dvojité espresso zvané doppio, které se připravuje z dvojnásobného množství kávy i vody ve srovnání s klasikou. Kávovar na ně tedy spotřebuje přesně 16 g kávy a 60 ml vody. Dostanete dvojitý silný kávový nápoj. Možná jste se setkali i s názvem lungo. I v jeho případě dostanete nápoj dvojnásobného objemu ve srovnání s klasickým expressem. Na jeho přípravu se však používá původních 8 g kávy. Takže lungo je slabší než espresso i doppio. Všechny tyto nápoje můžete podávat v praktických skleničkách Filter Logic s objemem 70 ml, které mají dvojité stěny, a nápoj se díky tomu udrží déle teplý.

Malé velké espresso

Kávovary dokážou připravit také ristretto. V tomto případě jde o tzv. malé espresso. Někdy bývá tento nápoj označován také jako piccolo. Množství kávy je stejné jako v případě espressa, vody je však méně. Přesně 22 ml. Ristretto má svůj původ v italské Neapoli, a právě tam si můžete dopřát jeho originální verzi. Pro doplnění existuje také americano. To je oblíbené u těch milovníků kávy, kteří mají rádi více tekutin. Jde o espresso naředěné vodou v poměru 1:5. Americano má opravdu minimální cremu, která se navíc velmi rychle rozpouští.

Espresso s mlékem? Proč ne?

Tedy přesněji řečeno espresso s mléčnou pěnou. Takové je espresso macchiato. Mléčná pěna navršená na espressu může připomínat cappuccino. Nic ale nemůže být tomuto oblíbenému nápoji dále. Espresso pod mléčnou pěnou je totiž tak silné, že vás první doušek přesvědčí o tom, že se o cappuccino nejedná.

Kávové nápoje s mlékem

Zejména ženy milují nadýchané cappuccino. To by mělo obsahovat kávu, mléko a mléčnou pěnu v poměru 1:1:1. Pěna musí být alespoň 2 cm vysoká a opravdu pevná. Pro její přípravu je ideální čerstvé plnotučné mléko. Automatické kávovary mléčnou pěnu ale zvládnou i z klasického polotučného mléka anebo dokonce z mlék rostlinných. Cappuccino můžete podávat ve dvoustěnných termoizolačních skleničkách, ve kterých vynikne jeho struktura, anebo v porcelánových šálcích.

Cappuccino nebo „latéčko“?

Dámy občas váhají, zda si dají cappuccino anebo raději Caffé latte. To se servíruje ve velkém hrnku s objemem alespoň 250 ml a skládá se z espressa s velkým množstvím mléka. Má tedy dvě vrstvy. Caffé latte je často zaměňováno s ještě oblíbenějším nápojem Latte macchiato, který je ale složen hned ze tří vrstev, a proto bývá podáván ve sklenici, aby vynikla jeho struktura. Ideální jsou pro tento účel sklenice s dvoustěnného skla, které udrží nápoj teplý. Latte macchiato se skládá ze 30 ml kávy a 200 ml mléka s pěnou. Zajímavý je i rozdíl v přípravě těchto nápojů. V případě Latte macchiata se lije espresso do mléka s hotovou mléčnou pěnou, v případě Caffé latte se mlékem a pěnou doplňuje espresso.

Základem dobré kávy je kvalitní voda

Aby káva opravdu chutnala tak, jak má, je potřeba se zaměřit nejen na kvalitu kávových zrn, ale také vody, ze které ji připravujete. Máte-li k dispozici pouze chlorovanou kohoutkovou vodu, pořiďte si automatický kávovar s vestavěným vodním filtrem. Ten se postará o to, že v průběhu přípravy nápoje se z vody odstraní všechny nežádoucí látky, jako například chlorová pachuť, vodní kámen, pesticidy, zbytky hnojiv a další. Jedinou nevýhodou je, že filtr je nutno v pravidelných intervalech měnit. Za tu chuť to ale stojí. Jestliže nechcete neustále shánět náhradní filtry do kávovaru, předzásobte se hned při jeho koupit jejich větším množstvím.



Související produkty