Jak se vaří pravá turecká káva v džezvě

Příprava kávy v džezvě má své zastánce i odpůrce. Výsledkem celé námahy, která není až tak strašná, je pravá turecká káva, tak jak ji my neznáme.

V našich zemích za tureckou kávu považujeme pouhé zalití namleté kávové směsi horkou vodou. Takový nápoj ale žádný Turek nezná. Káva se v Turecku připravuje v nerezové konvičce zvané džezva, která má v této kultuře silnou tradici. Připravte si i vy doma opravdovou tureckou kávu a uvidíte, že na její českou variantu rádi zapomenete.

Proč připravovat kávu zrovna v džezvě?

Především jde o tradiční způsob vaření kávy. Díky tomu, že se při něm sedlina neodděluje od extraktu, je takto uvařená káva opravdu velmi silná. A samozřejmě také chutná úplně jinak než například pomocí vysokého tlaku připravované espresso anebo za menších tlaků aplikovaný french press. Káva z džezvy je zkrátka originál, který by alespoň jednou za život měl každý milovník tohoto nápoje ochutnat. Džezva jako taková dokonce velmi vkusně doplní interiér vaší kuchyně a nevyžaduje náročnou údržbu.

Co budete potřebovat?

Prakticky vám stačí pouze tři ingredience. Voda, káva a samozřejmě džezva. Voda postačí kohoutková. Pokud ale chcete pití kávy povýšit na jedinečnou událost, vsaďte na vodu filtrovanou, která neobsahuje chlorovou pachuť a další nežádoucí příměsi, jež by chuť kávy kazily. Na přípravu kávy v džezvě vybírejte opravdu jemně mletá zrnka. Nemáte-li doma mlýnek na kávu, nechte si ji namlít hned při nákupu v obchodě. Případně můžete hruběji mletou kávu ještě ručně dodrtit v hmoždíři. Jestliže budete mít po ruce vše potřebné, zabere vám příprava kávy v džezvě jen několik málo minut. Nezapomeňte si ještě včas připravit tradiční malé šálky a dostatek cukru, abyste měli opravdu autentický zážitek. Množství kávy počítejte zhruba 10 gramů na 100 ml vody.

Káva z džezvy krok za krokem

Džezvu naplňte nejprve vodou a dosypte kávu. Množství vody i kávy je přibližné, ale džezva se pije obvykle z menších hrnků a bývá poměrně silná. Budete-li například připravovat 2 malé hrnky, budete potřebovat zhruba 50 ml vody a 5 g kávy. Maximální hladina vody v džezvě by se měla pohybovat na zhruba dvou třetinách jejího objemu. Přidat můžete i některé druhy koření, například badyán, hřebíček, zázvor, skořici, kardamom a samozřejmě cukr. Počítejte přibližně s 1 lžičkou cukru na 2 lžičky kávy. Postavte džezvu na plotýnku a počkejte, až se káva začne vařit. Jakmile se u okraje džezvy objeví pěna, nastal čas na sejmutí konvičky z ohně. Trochu pěny můžete pro chuť přidat do šálků. Po slehnutí pěny kávu opět přiveďte k varu a celý postup opakujte ještě alespoň dvakrát. Poté kávu sundejte z ohně úplně a nechte ji asi minutu vychladnout, aby pěna zmizela úplně. Poté již po závěrečném zakroužení kávou v džezvě dávkujte kávu do šálků.

Na co myslet při pořizování džezvy?

Při výběru džezvy je nejdůležitější její objem. Džezvu lze totiž pořídit pouze na jeden ale i na čtyři šálky. Džezva na jeden šálek má objem zhruba 80 ml, na 4 pak něco málo přes 400 ml. Chcete-li si pořídit opravdu kvalitní konvičku vyráběnou tradičním způsobem, vsaďte na měděnou džezvu. Při nákupu se ptejte na její původ. Stejně tak si můžete alespoň pro začátek dopřát konvičku nerezovou. Sice nejde o tradiční materiál, ale zato je nerez poměrně pevný a stabilní a vydrží i méně šetrné zacházení začátečníka. I nerezová džezva by vždy měla mít na horním okraji rozšířený límec s hubičkou, díky němuž snadno předejdete přetečení kávy po vzedmutí pěny. Samozřejmou součástí džezvy by také měla být dlouhá rukojeť, která umožní manipulovat i s rozpálenou konvičkou.



Související produkty