Jak udržet vaši vířivku v nejlepší kondici? Přinášíme pár tipů na její údržbu

Nadzemní bazén, vířivka, SPA? Jste šťastným majitelem některého z těchto prostředků pro zpříjemnění života? Pak si jich určitě plnými doušky užíváte.

Aby vám vířivka či SPA dobře sloužily, nesmíte zapomenout ani na jejich údržbu. Možná už jste zjistili, že pouhé ruční odstraňování mechanických nečistot nestačí. Jak na údržbu a čištění vířivky, aby vám sloužila spolehlivě po celý rok?

Bez filtračního systému to nepůjde

Základním prvkem údržby bazénu je pravidelné čištění vody pomocí dostatečně dimenzovaného filtračního systému. Nadzemní bazény jsou obvykle dodávány s kartušovým filtračním systémem dimenzovaným na objem bazénu. Do vody pravidelně přidávejte také vhodné chemikálie, abyste udrželi správnou hladinu pH a zabránili růstu řas a bakterií. Tyto chemikálie můžete zakoupit v každém obchodě s bazénovými potřebami.

Ke slovu přichází čištění

Čas od času je potřeba vyčistit povrch vířivky. Při této činnosti dbejte na to, aby použitý čisticí prostředek byl jemný, neabrazivní a neobsahoval mýdlo. K tomuto účelu můžete použít speciální čisticí prostředek nebo běžnou kuchyňskou sodu. K odstranění nahromaděných nečistot použijte měkký hadřík. Stejným způsobem je možné vyčistit i bazénové polštáře. Vinylový kryt vyčistíte tak, že ho sejmete z vířivky a ostříkáte zahradní hadicí. Zbylé nečistoty jemně odstraníte mýdlovým roztokem připraveným z prostředku na nádobí a vody. I na něj ovšem můžete použít kuchyňskou sodu. Vše okamžitě opláchněte, aby chemikálie na krytu nezaschly a nezpůsobily nevzhledné skvrny. Na vnitřní část krytu nepoužívejte mýdlo. Stačí ji pouze opláchnout vodou.

Tip redakce: Předtím než vstoupíte do vířivky, osprchujte se, ale bez mýdla. Pokud do ní chodíte v plavkách, v průběhu praní je důkladně vymáchejte. Zamezíte tak kontaminaci vody ve vířivce.

Výměna vody ve vířivce

Pokud je voda ve vaší vířivce kontaminována nečistotami, potem a dalšími tělesnými produkty a už se vám do ní nechce, je načase ji vyměnit. Díky menšímu objemu vířivky například ve srovnání s bazénem to nepředstavuje větší problém. Při tomto úkonu postupujte podle uživatelského manuálu k vířivce. Po vypuštění vody z vířivky nastává ideální doba na důkladné vyčištění jejího povrchu, které je popsané výše. Abyste si již při napouštění vířivky zajistili co nejčistší vodu, nainstalujte si na její vstup anebo rovnou na zahradní hadici, kterou jí napouštíte, filtr odstraňující některé nežádoucí látky. Pokud není součástí vaší vířivky, seženete ho v prodejnách specializovaných na bazénovou techniku.

Čištění a výměna filtru

Jak často měnit filtr ve vířivce? To záleží na tom, jak často ji používáte, jaká je okolní teplota, ale i na tom, kolik je v ní naráz lidí. Roli hraje také tvrdost vaší vody. Ta se totiž ve vířivce ohřívá, a proto může docházet k usazování vodního kamene. Intervaly výměny filtrační kartuše se pohybuje od frekvence jednou za měsíc do jednou za tři měsíce. Dobrým pravidlem je vyčistit nebo vyměnit filtr na začátku každé sezóny. Některé filtrační kartuše ale vydrží i déle. Například filtry od firmy Pleatco vyrobené z kvalitní celulózy mají životnost přibližně půl roku, to znamená, že je celou letní sezónu nebudete muset měnit. Americká společnost Pleatco Pure je dodavatelem filtrační techniky pro známé výrobce bazénů. Jistě znáte značky jako Bestway anebo Intex. Právě pro ně Pleatco filtry dodává. Kvalitní filtrační kartuše Pleatco pro bazény Intex i Bestway najdete i v naší nabídce. Pořídit si můžete samozřejmě i filtrační kartuše do vířivek a SPA jiných značek.

Náš tip: Chcete, aby voda ve vašem bazénu byla opravdu dokonale čistá? Pak vsaďte na antibakteriální filtry do bazénů a SPA značky Pleatco.

Čištěním filtru prodloužíte jeho životnost

Životnost filtru můžete prodloužit jeho pravidelným čištěním pomocí hadice, případně speciálního čističe kazetových filtrů. Filtrační kartuši alespoň jednou za 14 dní vyjměte z pouzdra a důkladně vystříkejte tak, abyste odstranili všechny viditelné nečistoty. Po vyčištění nechte filtr důkladně oschnout. Případné uvízlé nečistoty je možné z něj odstranit lépe v suchém stavu. Před návratem filtru do pouzdra se doporučuje ho znovu vystříkat vodou.

Přečtěte si také: Nenechte nic náhodě a připravte svůj bazén na novou sezónu opravdu dokonale



Související produkty