Jak ušetřit na vodě

Znáte to. Každý měsíc platíte zálohy a jednou za rok se vám na stole objeví vyúčtování za energie a vy se nestačíte divit.

Elektřina, voda, plyn, to všechno jsou v současné době velmi drahé komodity, jejichž spotřebu zkrátka zaplatit musíte. Jak to ale udělat, abyste alespoň na jedné z nich ušetřili a nemuseli platit více, než je nutné? Jak ušetřit na vodě?

Peníze vám tečou do kanálu?

Je důležité si uvědomit, že každý litr vody, který proteče do kanálu jen tak, bez užitku, pro vás znamená zbytečný výdaj. A pro přírodu zbytečnou zátěž navíc. Přitom je velmi snadné se mu vyhnout. Způsobů, jak šetřit s vodou je přitom mnoho a vůbec není nutné zavírat kohoutek. I při šetření vodou si můžete dopřát svůj komfort. Na co se tedy zaměřit?

Shromažďujte dešťovou vodu

Jedním z nejlepších způsobů úspory vody je využití dešťové vody. Můžete ji použít k zalévání zahrady, k zavlažování v horkých dnech a za malou investici s ní můžete i prát nebo splachovat toaletu.

Využívejte i špinavou vodu

Tzv. šedá voda, tedy voda, kterou jste například využili k vaření nebo mytí potravin, je pořád ještě poměrně čistá na to, abyste s ní zalili květiny anebo zeleninu. Obsahuje navíc i živiny, které právě při zalévání rostliny ocení.

Investujte do perlátorů

Investice do spořičů vody, které míchají tekoucí vodu se vzduchem, se vám rozhodně vrátí. Perličkové filtry neboli tzv. perlátory zajistí, aby kohoutkem proteklo přibližně o polovinu méně vody. Navíc je můžete namontovat na všechny běžné vodovodní baterie. Pokud byste kromě úspory vody chtěli také zlepšit její kvalitu, můžete rovnou investovat do vodního filtru na kohoutek Brita On Tap 1037405, který v sobě funkci perlátoru integruje. Filtr dokáže zredukovat ve vodě obsah olova, těžkých kovů a především chlóru, který kazí chuť vody. Instalace filtru na kohoutek je jednoduchá a zvládnete ji sami. Pro neměnnou kvalitu vody ale nezapomeňte na pravidelnou výměnu filtrační patrony. Ideální je pořídit si hned při nákupu filtru několik náhradních filtrů Brita ON TAP 1037406. Každý z nich dokáže přefiltrovat až 600 l vody.

Zastavte úniky vody

Netěsnící kohoutky, kapající potrubí a další úniky vody mohou způsobit velké ztráty vody. Jejich vyhledáním a opravou můžete ušetřit spoustu peněz. Pokud si nejste jisti, kde úniky hledat, obraťte se na odborníka. Ten vám pomůže rychle a snadno lokalizovat případné úniky vody ve vaší domácnosti.

Používejte vodní filtry

Tím nejlevnějším řešením, jak mít doma chutnou vodu a ušetřit za koupi vody balené, jsou filtrační konvice. Jejich srdcem jsou vodní filtry, které dokážou zachytit velké množství nečistot i kontaminujících látek, díky kterým nám voda zkrátka nechutná.

Tip redakce: Pokud chcete ušetřit, pořiďte si do vaší filtrační konvice vodní filtry Aquaphor. Především filtry Aquaphor A5 a Aquaphor A5H mají vysokou kapacitu přefiltrované vody a ve většině domácností vydrží 2 měsíce i déle.

Místo koupele se sprchujte

Při koupeli se spotřebuje v průměru 80 litrů vody, zatímco při sprchování s úspornou sprchovou hlavicí jen 10 až 20 litrů. Pokud tedy hledáte způsoby, jak ušetřit vodu, rozhodně se vyplatí zvážit častější sprchování než koupání.

Na mytí nádobí si napusťte dřez

Při mytí nádobí naplňte dřez vodou. Je to mnohem úspornější varianta. Nemyjte nádobí pod tekoucí vodou. Pokud však máte myčku nádobí, ušetříte ještě více. Před vložením nádobí do myčky jej lehce opláchněte, abyste nemuseli volit energeticky náročné programy předmytí.

Přečtěte si také: Jak se starat o myčku nádobí, aby dlouho vydržela?

Perte jen, když máte plnou pračku

Z poloviny naplněná pračka spotřebuje přibližně stejně vody a energie jako plná pračka. Proto se vyplatí počkat, až budete mít dostatek prádla na plnou náplň a teprve poté pračku zapnout. Při praní zvolte program, který je nejvhodnější pro daný typ tkaniny a množství nečistot, ale který zároveň není zbytečně dlouhý a nespotřebuje více vody, než je nutné.



Související produkty