Kritéria pro výběr kvalitní filtrační konvice či láhve

Seznamte se s kritérii, na které je potřeba dávat pozor při výběru filtračních konvic a vyberte si tu správnou!

Chutná vám vaše kohoutková voda? Neobsahuje příměsi těžkých kovů ani pachuť chlóru a její konzumace vám nezpůsobuje žádné zdravotní potíže? Pak patříte mezi malé procento šťastlivců, kteří nejsou nuceni dennodenně nosit těžké nákupní tašky s balenou vodou vhodnou ke konzumaci. Pro vás ostatní tu máme řešení, které s vašimi problémy s kvalitou kohoutkové vody zatočí jednou provždy. Filtrační konvice a láhve odstraní z vody většinu nežádoucích látek, včetně zbytků po její dezinfekci, těžkých kovů, pesticidů, ale i usazenin a rzi z potrubí. Moderní filtry si navíc poradí i s nepříjemnou pachutí chlóru a pomohou přetvořit kohoutkovou vodu ve velice kvalitní tekutinu, která bude vašemu tělu prospívat.

Jak funguje filtrační konvice?

Na první pohled je rozdíl mezi filtrační a obyčejnou konvicí na vodu téměř minimální. Zásadní rozdíl poznáte, podíváte-li se dovnitř konvice. U té filtrační naleznete v jejím nitru filtrační vložku složenou z několika stupňů, jejichž cílem je úprava vody do požadované kvality. První stupeň filtrace slouží obvykle k zachycení nečistot větších rozměrů, například rzi, usazenin a podobně. Úkolem dalšího stupně bývá odstranění okem neviditelných, ale ve vodě přítomných příměsí, například vodního kamene, rozpuštěných těžkých kovů a podobně. Většina filtrů bývá doplněna třetím stupněm s obsahem aktivního uhlí, které pomůže s odstraněním nepříjemných pachutí, například chlorové, železité, a podobně.

Výsledkem je čistá voda vhodná k okamžité konzumaci nebo k přípravě studených i teplých nápojů. S takto upravenou vodou se nemusíte obávat například zanesení kávovaru vodním kamenem, ucpání přívodních hadiček sodobaru usazeninami z potrubí a dalších nepříjemností spojených s kvalitou kohoutkové vody.

Důležitá kritéria pro výběr

Při výběru filtrační konvice, která vám bude dlouho vyhovovat a sloužit, je potřeba se zaměřit na několik důležitých kritérií a nezanedbat detaily. Jaká to jsou?

Design a vzhled

Současný trh nabízí nepřeberné množství konvic, karaf či láhví. Při výběru přizpůsobte jejich tvar, barvu i celkový vzhled interiérovému ladění vaší kuchyně či pracovny a neopomeňte ani na vlastní vkus. Pořídit lze konvice celé řady tvarů a vzhledu včetně designérsky vyladěných kousků, které potěší nejen útroby, ale i vaše oko.

Kromě konvic či elegantních karaf, jejichž využití se předpokládá spíše v uzavřených interiérech, existují na trhu i filtrační láhve, jejichž technologie je obdobná jako u výše zmíněných konvic. Výhodou lahví je jejich kompaktnost a jednoduchá manipulace, která umožní přibalení na cesty do přírody či sport. Jejich předností je i jednoduchá možnost opětovného naplnění z jakéhokoliv kohoutku napojeného na vodovodní řad.

TIP: Filtrační konvice využijete kdekoliv v domácnosti i v zaměstnání. Na cesty a sport volte raději praktické filtrační láhve.

Objem vyfiltrované vody

V rámci parametrů většiny filtračních konvic najdete údaj o celkovém objemu nádoby, ale i o objemu přefiltrované vody. Tyto dvě hodnoty se vždy liší, přičemž ta druhá je nižší. Do celkového objemu filtrační konvice je totiž na rozdíl od té běžné nutno započítat i objem filtrační oblasti. Ta obsahuje kromě zpracovávané vody i filtrační patronu a to vše zabere místo. Při výběru objemu filtrační konvice se tedy zaměřte spíše než na celkový objem na údaj o množství vody, kterou je konvice schopna jednorázově dodat.

TIP: O jednorázovém množství přefiltrované vody vypovídá spíše než celkový objem konvice celkový objem přefiltrované vody.

Kvalita filtrů a indikace jejich výměny

Většina filtračních konvic obsahuje 3 stupně filtrace. Mechanický filtr je následován iontovým a celý proces uzavírá uhlíkový filtr v některých případech obsahující ionty stříbra pro dokonalé odstranění nepříjemných pachutí. To vše bývá uzavřeno v jediné filtrační patroně, kterou je nutno v pravidelných intervalech měnit, protože dochází k jejímu zanášení odfiltrovanými látkami.

Interval výměny filtru ve filtrační konvici je závislý na intenzitě jejího používání. Ve většině případů však platí, že filtrační vložka by se měla vyměnit alespoň jedenkrát za 4 měsíce. U filtračních lahví je tato doba dána počtem naplnění. Většina filtračních lahví o objemu okolo půl litru zvládne přefiltrovat na jednu patronu zhruba 150 litrů vody. To znamená, že výměna filtru je nutná po 300 naplnění.

Na nutnost výměny filtrační náplně mohou upozornit rozmanité indikátory. Většina konvic a lahví disponuje mechanickými systémy, které fungují na principu zabarvení indikační oblasti. Sofistikovanější konvice jsou vybaveny elektronickým sledováním funkčnosti filtru, případně někteří výrobci nabízejí již i mobilní aplikace, do kterých lze zadat datum vložení filtru. Po uplynutí předem dané doby vás aplikace sama upozorní na nutnost výměny patrony.

TIP: Filtry ve filtračních lahvích i konvicích je potřeba v pravidelných intervalech měnit. Pro indikaci této periody využívá většina výrobců mechanické senzory, sofistikovanější zařízení jsou vybavena elektronických indikátorem či mobilní aplikací.

Cena

Filtrační konvice samotná nepředstavuje pro běžnou domácnost výraznější finanční zátěž. Kvalitní konvici i láhev pořídíte již za několik stokorun. Pro běžnou domácnost plně postačí konvice s celkovým objemem přefiltrované vody 3,7 litrů, kterou lze pořídit do 1000 Kč. Finančně náročnější pak jsou velkoobjemové výdejníky na vodu, které jsou schopné přefiltrovat jednorázově až 8,2 litrů vody. Ty se však hodí spíše pro kanceláře či domácnosti s více než 5 členy.

TIP: Při výběru filtrační konvice se soustřeďte nejen na její cenu, ale také na kvalitu a dostupnost  potřebných filtrů. Je lepší dát přednost filtrační konvici, pro kterou existuje širší nabídka filtračních patron v různých cenových kategoriích.



Související produkty