Kvalita vody je pro přípravu kvalitní kávy zásadní

Udělali jste vše pro to, abyste si doma připravili skvělou kávu, ale pořád to tak nějak není ono? Káva v kavárně má lepší chuť a vy nevíte proč?

Odpovědí může být kvalita vody. Nekvalitní voda může zničit chuť a aroma vaší kávy. Ovlivňuje vše od jejího vzhledu až po to, zda si kávu užijete či nikoliv. Pokud tedy chcete připravit skvělý šálek kávy, je kvalita vody zásadní.

Jak poznat dobrou vodu?

Skvělá voda na přípravu kávy vám může téct doma z kohoutku a ani to nemusíte vědět. Třeba stačí vaši kohoutkovou vodu jen upravit ve filtrační konvici a káva bude o třídu lepší. Každopádně doporučujeme vyzkoušet malý test. Požádejte v kavárně, kde vám káva opravdu chutná, o vzorek vody, ze které připravují kávu. Tu doma použijte k přípravě jednoho šálku. Na druhý šálek použijte vaši kohoutkovou vodu anebo vodu balenou. To záleží na tom, jakou vodu běžně k přípravě kávy doma používáte. Ochutnejte obě kávy a zkuste je porovnat. Tak co? Je ta z vody z kavárny lepší? A nepoužívají náhodou v kavárně přefiltrovanou vodu? To stojí za zjištění.

Filtrujte doma vodu

Filtrační systém vám pomůže získat kvalitní a chutnou vodu i doma. Byla chuť obou šálků kávy z vašeho testu přibližně stejná anebo se výrazně lišila? Připadala vám káva připravená z vaší vody nevýrazná a mdlá? Pak je načase s tím něco udělat. To něco je odstranění znečišťujících látek a kontaminantů, které ovlivňují chuť vaší kohoutkové vody. Pro to stačí vodu před použitím přefiltrovat ve filtrační konvici anebo můžete používat rovnou filtr na kohoutek.

Vodní filtr je potřeba pravidelně měnit

Vodní filtr může být skvělou investicí. Pomůže vám získat výbornou vodu, ze které si uvaříte lepší kávu než doposud. Se správnou vodou si vychutnáte každý šálek a budete mít jistotu, že vaše domácí káva bude stejně dobrá jako ta z kterékoli kavárny. Filtr je ale potřeba měnit. A to jak filtr ve filtrační konvici, tak ten na kohoutek. Po čase se totiž zanese odfiltrovanými látkami a neplní svoji funkci. Interval výměny závisí na intenzitě používání filtru, ale také na tom, jak tvrdou doma máte vodu.

Doporučujeme: BWT filtry do filtračních konvic nejenže z vody odstraní nežádoucí látky a zbaví ji pachuti chloru, ale také ji obohatí o důležitý minerál - hořčík.

Chutná voda na přímou konzumaci

Z filtrační konvice získáte nejen skvěle chutnající vodu na přípravu kávy a jiných teplých nápojů, ale také vodu vhodnou k přímé konzumaci. Dopřejte si ji doma i v práci. Pro větší spotřebu pitné vody si třeba do menší kanceláře můžete pořídit praktický výdejník na vodu, který se stane zdrojem čisté vody pro všechny. Nebudete si už muset do práce nosit balenou vodu, sníží se vaše spotřeba plastů a vzhledem k tomu, že některé výdejníky mají rovnou i vestavěný chladič, nebudete s vodou zabírat míst v lednici. I v létě budete mít krásně chladnou a čistou vodu. A zároveň se budete chovat šetrněji k životnímu prostředí.

Dobré vědět: I výdejníky na vodu vyžadují pravidelnou výměnu filtrační vložky. Ty najdete například ZDE.

Filtrovaná voda je lepší i pro kávovar

Filtrovanou vodu můžete používat i v kávovaru. Většina těchto přístrojů má už ale filtr na vodu vestavěný. V tomto případě stačí jej pravidelně měnit. Filtrovaná voda je výhodná nejen pro přípravu kávy, ale i pro samotné kávovary. Díky ní nedochází uvnitř kávovaru tak intenzivně k usazování vápenných a hořečnatých solí, a proto se tak rychle neucpou tenké hadičky a trubičky, které je nezbytné mít v kávovaru volně průchozí.

Doporučení redakce: Na Penepex najdete v příslušenství ke kávovarům také odpovídající originální filtry. Stačí si vybrat příslušnou značku a v ní kategorii Filtry pro kávovary



Související produkty