Kvalitní a chutná pitná voda i v práci? Pro zaměstnance výhoda, pro zaměstnavatele povinnost

V případě zaměstnanců není pitný režim pouze jejich starostí. Nejen v extrémních podmínkách by na něj měl myslet i jejich zaměstnavatel.

A ani zdaleka se nemusí jednat pouze o vysoké teploty. Ochranný nápoj vyžadují i práce při nízkých teplotách okolního prostředí. Zákon nedefinuje přesně, jakým způsobem by zaměstnavatel měl svým lidem pitnou vodu zajistit, proto si tuto povinnost řada firem vysvětluje po svém. Jaké je ideální řešení? A jak se postarat o dostatečné množství kvalitní pitné vody pro všechny ve firmě, aniž by to nutně muselo zruinovat firemní rozpočet?

Jak je to se zajištěním pitné vody na pracovišti?

Jde o jednu z povinností zaměstnavatele, která je v souladu se zákoníkem práce a při jejímž nesplnění mu hrozí řada postihů. Voda musí být na pracovišti dostupná hned z několika důvodů. Tím primárním je samozřejmě zajištění dostatečného pitného režimu a hygieny. Potřeba je ale i v případě, že je nutné zaměstnanci poskytnout nezbytnou první pomoc.

V jaké podobě je možné zaměstnancům pitnou vodu zajistit?

Asi ten nejjednodušší způsob zajištění všech zákonných náležitostí i požadavků zaměstnanců, je poskytnutí kohoutkové vody. Ta teče pořád a o její kvalitu je předem postaráno. Bohatě zajistí jak pitný režim, tak i hygienické a další potřeby a navíc ještě i dobře chutná. Tedy není-li vaše firma umístěna v lokalitě, kde je potřeba vodu silně dezinfikovat a zbavovat nežádoucích látek. Máte-li tu smůlu, může se stát, že díky pachuti chloru nebudou chtít zaměstnanci kohoutkovou vodu pít. Řešení je nasnadě. Většina zaměstnavatelů se poohlédne po balené vodě, kterou v pravidelných intervalech zaváží do firmy. Je to ale to nejvhodnější řešení ohleduplné k peněžence i životnímu prostředí? Pravděpodobně sami podvědomě cítíte, že to úplně ideální řešení není. Mnohem efektivnější a levnější přístup k zajištění pitné vody pro zaměstnance je využití kohoutkové vody a její následná úprava. K tomu velmi dobře poslouží zejména v menších firmách a kancelářích praktické výdejníky na vodu, které lze díky minimálním rozměrům umístit například na linku v pracovní kuchyňce. Každý si tak může podle chuti načepovat dostatek pitné vody. Chcete mít v parném létě k dispozici odpovídající množství již předem chlazené vody? Umístěte výdejník jednoduše do lednice.

Jak fungují výdejníky na vodu?

Prakticky jde o nádoby s odpovídajícím objemem, nejčastěji 8,2 l, které obsahují prostor pro umístění filtrační patrony, jež je jakýmsi srdcem celého procesu, jehož výsledkem je kvalitní voda bez nežádoucích příměsí se skvělou chutí i vůní.

Proč ve výdejnících na vodu musí být filtry?

Úkolem filtračních patron ve výdejnících vody je odstranění:

  • mechanických nečistot,
  • vodního kamene, těžkých kovů a dalších pro tělo škodlivých příměsí,
  • látek negativně ovlivňujících vůni a chuť vody,
  • jemných usazenin, například rzi z potrubí apod.

Vodní filtry se obvykle skládají z několika filtračních stupňů. Každý má svůj vlastní účel a funguje na jiném principu. U většiny z nich je však základem aktivní uhlík v podobě vláken, který je k vodě šetrný a zároveň poskytuje vysokou efektivitu filtrace. Aby byla vždy zajištěna vysoká kvalita pitné vody, je potřeba filtr v pravidelných intervalech měnit, protože postupem času se jeho vlákna zanesou odfiltrovanými nežádoucími příměsemi. S tím má většina uživatelů potíže, protože na výměnu jednoduše zapomene. Výsledkem je pak znovu se objevivší pachuť chlóru, která jde ruku v ruce s dalšími nežádoucími příměsemi.

Na výměnu filtrační patrony nezapomínejte

Aby byla vaše pitná voda za každých podmínek chutná a kvalitní, myslete na výměnu filtru alespoň každé 4 týdny či přefiltrování přibližně 100 l vody. Interval je samozřejmě potřeba podřídit intenzitě používání výdejníku a také tvrdosti vaší vody. Čím tvrdší voda, tím kratší intervaly pro výměnu filtrační patrony byste měli volit. Nechcete-li na nutnost pravidelné výměny filtru ve výdejníku myslet, pořiďte si model s mechanickým nebo elektronickým indikátorem, který vás sám upozorní na to, že nastal ten správný čas. Takovéto výdejníky má ve své nabídce například společnost Brita, která se již po dlouhá léta specializuje na filtraci vody.

Jak je to vlastně s tím ochranným nápojem?

Zaměstnavatel je povinen kompenzovat zaměstnanci ztrátu tekutin při vysokých teplotách okolního prostředí v závislosti na charakteru jeho práce. Například pro administrativní zaměstnance nastává povinnost poskytnutí ochranného nápoje až od 34 °C. Naopak manuálně pracující profese mají v leckterých případech nárok na ochranný nápoj již při teplotě okolního prostředí začínající na 26 °C. Ochranným nápojem může být klidně i voda. Samozřejmě bude-li lehce mineralizovaná, tím lepší ochranu lidskému organismu poskytne. Balené minerální vody obsahují velké množství rozpuštěných solí, které mohou zanášet ledviny. Z tohoto pohledu se tedy jako ideální jeví přefiltrovaná voda, která díky působení iontoměniče uvnitř filtrační patrony obsahuje mírné množství minerálů, kterých není zase tolik, aby zanášely tělo. Zákoník práce ani jiný zákon přesně nedefinuje množství tekutin, které mají být jako ochranný nápoj poskytovány. Obvykle se stanovuje měřením anebo se přistoupí ke kompenzaci předpokládané ztráty tekutin v objemu 1,5 l za jednu pracovní směnu. Na druhou stranu jestliže zaměstnavatel ochranný nápoj neposkytne, může mu být udělena poměrně vysoká pokuta v řádech milionů korun. A to už stojí za zvážení, jak k této povinnosti efektivně přistoupit.



Související produkty