Moka konvička, praktický pomocník i ozdoba kuchyně. Jakou vybrat?

Moka konvička na espresso představuje jednu z nejlevnějších možností přípravy opravdu silného a výborného espresa v domácích podmínkách.

Pohodlně se s ní manipuluje a v době, kdy ji nepoužíváte, může tvořit krásnou ozdobu vaší kuchyně. Jak taková moka konvička funguje a jaké varianty jsou na trhu k dispozici? Vyberte si i vy tohoto nenáročného domácího společníka.

Jeden hrnek nikdy nestačí

Káva se v moka konvičce připravuje již odpradávna. Její kolébkou je Itálie. Moka konvička se může stát plnohodnotnou náhradou kávovaru, pokud se s ní naučíte dokonale pracovat. Během okamžiku s ní dokážete připravit výborný nápoj, který bude chutnat jako slabší espresso. V průběhu extrakce dojde v moka konvičce k uvolnění chuti a aroma kávových zrn. Výsledek bude opravdu překvapující.

Z čeho se skládá moka konvička a jak se v ní připravuje káva?

Moka konvička je tvořena 3 nádobkami umístěnými na sebe. Do spodní z nich se nalije voda, prostřední se plní ideálně čerstvě namletou kávou a vrchní je pak útočištěm pro čerstvě uvařenou kávu. Proto, aby se voda dostala skrz kávu ze spodní do horní nádoby je potřeba vytvořit v konvičce tlak. Ten vznikne díky varu. Moka konvičku můžete zahřívat na elektrickém sporáku, sklokeramické desce anebo plynovém sporáku. Záleží na tom, jaký typ moka konvičky jste si pořídili a jaký máte sporák.

Typy moka konviček z hlediska ohřevu

Většina z nás má doma elektrický či plynový sporák. Ten je pro běžnou moka konvičku jako stvořený. Většině variant moka konviček nevadí ani plamen z plynu. Jsou obvykle vyrobeny z nerezu či hliníku, což jsou oba žáruvzdorné materiály. Máte-li doma indukční sporák, zajímejte se při nákupu moka konvičky, zda je s ním vybraný model kompatibilní. Zároveň by i velikost dna takové moka konvičky měl odpovídat velikosti plotýnky indukční varné desky. Tento předpoklad je potřeba dodržet také v případě, že kupujete moka konvičku na sklokeramickou varnou desku. Chcete-li moka konvičku používat na cestách anebo na více místech a zvolit model, který bude nezávislý na typu vašeho sporáku, poohlédněte se po nabídce elektrických moka konviček. Ty se hodí nejen na chatu nebo do hotelu, využít je můžete i doma anebo v práci.

Jaký objem moka konvičky zvolit?

U některých moka konviček si při koupi můžete všimnout, že je přímo vyznačena jejich kapacita v počtu najednou připravených šálků. Nenechte se však tímto číslem zmást. Obvykle se jedná o šálky o objemu 50 ml. Jestliže tedy používáte hrnky o objemu 100 nebo dokonce 250 ml, přepočtěte si počet reálně připravených hrnků na vaše potřeby. V těchto počtech seženete běžně moka konvičky pro přípravu 2 až 9 šálků espressa. Výjimečně lze sehnat i větší moka konvičky. Nejmenší moka konvičky jsou vhodné například do práce nebo na cesty, ty největší se naopak hodí na doma pro přípravu kávy pro celou rodinu.

Moka konvička jako klenot domácnosti

Tato konvice na přípravu výborné kávy nejen jednoduše a skvěle funguje, ale také výborně vypadá. Její charakteristický tvar se stane ozdobou každé kuchyně. Narazit můžete i na modely méně obvyklých tvarů a designů vyvedené v barvách, které se právě hodí do vaší kuchyně. Čistou klasiku v oblasti moka konviček ale představuje lesklá moka konvička z nerezu, která je navíc také velice odolná. Nerez navíc velice dobře vede teplo a má extrémní životnost. Levnější moka pot z hliníku ale také nevypadá špatně, je lehounký a dobře vede teplo. Ohřev v něm je tak rovnoměrný a plynulý. Při výběru moka konvičky dbejte také na materiál, z něhož jsou vyrobeny úchyty a rukojeti. Měl by být vyroben ze žáruvzdorného plastu anebo alespoň dobře izolován.



Související produkty