Nenechte nic náhodě a připravte svůj bazén na novou sezónu opravdu dokonale

S oteplováním a příchodem jara je čas začít přemýšlet o zazimování bazénu. Pokud jste bazén ještě neodzimovali, je nejvyšší čas.

Byla by přece škoda připravit se o domácí koupání v teplých letních dnech. Jak bazén odzimovat a připravit na další letní sezónu?

Základem přípravy vody v bazénu je aplikace chloru

S odzimováním bazénu můžete začít, jakmile teplota vody uvnitř přesáhne stabilně 14 °C. Právě v těchto podmínkách se v neošetřené vodě již začínají tvořit bakterie, mikroorganismy a řasy. Těch se zbavíte jednorázovou aplikací přípravku s vysokým obsahem chloru. Aplikace chloru patří k nejdůležitějším krokům při přípravě bazénu na novou sezónu. Chlorové granule nebo tablety snadno seženete v jakémkoliv hobby marketu. Počítejte s jednou tabletou na 10 m3 vody. Do bazénu můžete také přidat flokulant. Flokulanty pomáhají vázat drobné částice, aby je bylo možné z vody snadno odstranit, případně nechat projít filtračním systémem.

Přečtěte si také: Jak a proč měnit filtraci do bazénu a SPA?

Úprava pH a alkality vody

Ideální pH vody v bazénu je 6,8 až 7,6. Toto rozmezí zajišťuje, že voda není ani příliš kyselá, ani příliš zásaditá. Obojí by mohlo být škodlivé jak pro plavce, tak pro bazénové vybavení. K testování pH bazénové vody můžete použít jednoduchou testovací sadu, není to nic složitého. S testováním pH vody souvisí také kontrola její alkality. Právě ta má totiž vliv na pH. Pokud je alkalita v optimálním rozmezí, měla by se pohybovat mezi 80 až 120 ppm. Příliš nízká alkalita může způsobit časté kolísání pH, zatímco příliš vysoká alkalita může ztížit úpravu pH. Pokud není alkalita vody v pořádku, upravte ji jako první, teprve poté hledejte přípravky na optimalizaci pH vody.

Mechanickému čištění vody se nevyhnete

Důležité je také vyčistit bazén před jeho otevřením na sezónu. To znamená zbavit se všech nečistot, listí nebo jiných zbytků, které se mohly nahromadit během zimy. K tomu můžete využít ponorný bazénový vysavač, který se obvykle připojuje k sací trysce bazénového čerpadla. K čištění stěn a potrubí nad hladinou vody můžete použít také bazénový kartáč. Případné vápenné usazeniny odstraňte vhodným chemickým prostředkem.

Zkontrolujte stav technického vybavení bazénu

Při přípravě bazénu na novou sezónu je také důležité zkontrolovat stav technického vybavení bazénu, jako je čerpadlo, filtr a skimmer. Zkontrolujte, zda nedošlo k poškození. V případě potřeby vyměňte filtry ve filtraci. Filtry v kartušové filtraci je vhodné poté v průběhu používání bazénu také pravidelně mechanicky čistit. Stačí proplachování pod tekoucí vodou. Nezapomínejte na to, že po každém čištění je potřeba nechat filtrační kartuši důkladně vyschnout. Teprve poté ji vraťte do systému. Pokud máte u bazénu instalovánu pískovou filtraci, mějte na paměti, že je v ní potřeba měnit písek alespoň každé 2 roky, případně filtrační sklo každých 5 let.

Náš tip: Hledáte cenově výhodné filtry do kartušové filtrace vhodné jako náhrada filtrů značek Filbur, Jacuzzi, Unicel, Darlly nebo Pleatco? Pak zkuste filtry anglické značky Filter Logic. Budete příjemně překvapeni.

Úprava bazénové vody v průběhu sezóny

Odzimováním bazénu jeho údržba bohužel nekončí. Jakmile začnete bazén pravidelně používat, bude potřeba kontrolovat stav vody alespoň jednou týdně. V průběhu sezóny se totiž do vody v bazénu dostane pot, prach, zbytky trávy, hmyz a další nečistoty, s nimiž si filtrační systém často neporadí. Rozhodně zvažte pořízení bazénového vysavače a vybavte se dostatečným množstvím bazénové chemie pro průběžnou úpravu pH a alkality vody.



Související produkty