Praktický průvodce pro správnou péči o vaši digestoř

Každodenní vaření přináší radost, ale také se s ním pojí další práce, jako je mytí nádobí a údržba spotřebičů. Digestoř není výjimkou.

Je nezbytným pomocníkem v každé kuchyni, kde odvádí nepříjemné pachy a páru a zabraňuje usazování mastnoty na nábytku a stěnách. Aby však správně fungovala, nesmíte zapomínat na její pravidelnou údržbu. Když o ni budete dobře pečovat, vaše kuchyně bude i nadále čistá a bez zbytečného zápachu.

Pravidelné čištění je základ

Pravidelné čištění digestoře je nezbytné pro udržení jejího správného fungování. Stejně tak jako pro zajištění samotné bezpečnosti v kuchyni. S časem se na vnitřních částech a filtrech digestoře usazuje mastnota a další nečistoty. To může vést ke zhoršení sacího výkonu. Tím se nejen snižuje schopnost digestoře odvádět nepříjemné pachy a páru z vaření, ale také se zvyšuje riziko požáru v důsledku nahromaděné mastnoty. Běžně používanou digestoř v domácnosti byste měli čistit alespoň jednou za měsíc. Jen tak si můžete být jisti, že bude fungovat tak jak má a zároveň prodloužíte její životnost.

  • Víte, k čemu všemu vlastně digestoř slouží a z jakých typů můžete vybírat? Přečtěte si více v našem článku.

 

Co vše budeme potřebovat

Pro péči o tento spotřebič mějte připravené správné nástroje, příslušenství pro digestoře i čisticí prostředky. Začněte výběrem vhodného odmašťovacího prostředku, který je účinný, ale šetrný k povrchu digestoře. Nezapomeňte si chránit ruce pomocí rukavic a používejte utěrky z mikrovlákna pro šetrné a snadné čištění. Při čištění využijete i starý použitý kartáček. Ten se hodí pro čištění těžko dostupných míst. Pokud dáváte přednost ekologičtějším variantám, můžete využít domácí přípravky jako jedlá soda nebo ocet, které jsou účinné a zároveň šetrné k přírodě.

Postup čištění krok za krokem

Čím začít? Nejprve odstraňte filtry, které můžete vyčistit samostatně. Pokud jsou filtry hliníkové, stačí je namočit do teplé vody s trochou běžného mycího prostředku na nádobí, nebo do speciálního odmašťovacího roztoku. U látkových filtrů postupujte podle pokynů výrobce. Ve většině případů je můžete jednou nebo dvakrát vyprat, ale ztrácejí tak na kvalitě a často se trhají. Pravděpodobně bude nutné je spíše úplně vyměnit za nový.  Jakmile máte vyčištěné filtry, zaměřte se na vnitřní i vnější povrchy digestoře. Použijte měkký hadřík nebo houbu namočenou v čisticím roztoku. Musíte odstranit nejen viditelné nečistoty, ale také zbytky mastnoty, které se usazují v těžko dostupných koutech. Po čištění digestoře ji nezapomeňte nechat uschnout, než ji zapnete.

Speciální péče o nerezové digestoře

Kvůli náchylnosti nerezových digestoří k poškrábání a nevzhledným otiskům prstů, je právě u nich potřeba větší opatrnosti. Pro čištění nerezových ploch používejte jemné čisticí prostředky, které neobsahují abrazivní složky. Čistěte vždy ve směru leštění nerezové oceli. Používejte utěrky z mikrovlákna. Pro odstranění nepoddajných skvrn vyzkoušejte ocet nebo speciální čisticí prostředky určené přímo na nerez.

Nezapomínejte na pravidelnou výměnu filtrů

Včasná výměna a údržba filtrů digestoře je nezbytná pro její správné fungování. Tukové filtry zachytávají nečistoty a mastnotu z vaření, aby se nedostávaly do motoru a neucpávaly ventilátor.  Proto je musíte pravidelně kontrolovat a v případě potřeby vyměnit. Nebojte, vyměnit univerzální látkové filtry je hračka. Při běžném provozu doporučujeme vyměnit každé tři až šest měsíců, zatímco uhlíkové filtry, které pohlcují pachy, výpary a vlhkost z vaření, stačí vyměnit jen jednou ročně. Přesný interval závisí samozřejmě na tom, jak často a jaké jídlo vaříte. Zanesené filtry zkrátka nikdy nemůžou účinné odvádět vzduch a zachytávat nečistoty a pachy.

I motor potřebuje údržbu

Údržba motoru je jemná a přesná práce, kterou nemusíte provádět při každém čištění, ale rozhodně byste na ni neměli úplně zapomínat. Zejména pokud digestoř ztrácí sací výkon nebo vydává neobvyklé zvuky. Pravděpodobně budete muset odmontovat některé části digestoře. Vždy tak postupujte podle návodu k obsluze a používejte správné čisticí prostředky, abyste nepoškodili motor nebo jiné součástí digestoře.



Související produkty