V létě do hor? Nezapomeňte na správné vybavení!

Chystáte se na výlet nebo víkendový trek do hor? Aby vás nepřekvapila žádná situace, která může na zalesněných stráních nastat, měli byste vědět, co si s sebou sbalit a na co nezapomenout.

Jak by mělo vypadat správné vybavení na cesty?

Základem je optimální batoh

Věci, které si s sebou na hory ponesete, pochopitelně musíte do něčeho uložit. Veškeré přenášené vybavení by vám nemělo zavazet a nijak vás během cesty omezovat. Proto je jako první potřeba vybrat dobře padnoucí turistický batoh. Jeho velikost a zpracování přizpůsobte ročnímu období i samotné délce pobytu, po kterou do hor vyrážíte. Na jednodenní výpravu za dobrodružstvím si vystačíte s outdoorovým batohem o objemu 10 až 30 litrů, při vícedenních túrách bude potřeba poohlédnout se po batozích o objemu 50 litrů a výše.

Boty a oblečení, které se vám přizpůsobí

Říká se, že ten, kdo chce zapomenout na všední problémy, nechť si obuje malé boty. Na horách to platí dvojnásob! Boty vybírejte pečlivě a ideálně v nich poprvé vyrážejte na kratší túry. To proto, abyste si otestovali, jak vám sedí a zda vás nikde netlačí. Oblečení pak volte dle předpovědi počasí, vsaďte na vrstvy (sací, izolační, ochranná) ale do batohu si vždy sbalte i pláštěnku nebo nepromokavé pončo.

Každý správný muž má v kapse nůž

…který se mu bude zvlášť u vícedenních treků náramně hodit. Kromě klasických zavíracích nožů, které upotřebíte při přípravě jídla, sběru hub nebo jiných lesních plodů, se vám mohou na cestách hodit i vychytané klíčenky, které během několika mála sekund proměníte v pěkně nabroušeného pomocníka. Klíčenku snadno připnete na batoh nebo za pásek a nůž tak budete mít neustále po ruce.

Aby vám na horách chutnalo

U vícedenních treků, kdy nechcete spoléhat na horské chaty a jejich bistra, se vám jistě budou hodit i instantní jídla, která si perfektně vychutnáte třeba z klasického ešusu. Nezapomeňte si k němu sbalit kempingový vařič s kartuší a cestovní sadu příborů, která v batohu nezabere mnoho místa a je vždy připravena do akce. Chybět by vám neměly ani nejrůznější termosky nebo termohrnky, díky kterým si nápoje uchovají požadovanou teplotu. Při výběru termohrnku se řiďte jeho objemem, ale i materiálem, ze kterého je vyrobený. Pozornost věnujte také způsobu zavírání a deklarovaným izolačním vlastnostem.

Cestovní lékárnička a KPZ

Neštěstí nechodí po horách, ale po lidech,“ říká jedno staré pořekadlo. Aby vás na cestách nic nepřekvapilo, je důležité s sebou mít i cestovní lékárničku a prakticky vybavenou „ká-pé-zetku“. Lékárnička by měla obsahovat dezinfekci, izotermickou folii, obvazy, obinadlo a náplasti, základní léky pro akutní stavy, léky, které běžně užíváte i hořčíkové tablety proti svalovým křečím a glukózu. V KPZ by se mělo nacházet vybavení pro rozdělání ohně, sada pro šití, kus odolného provazu, tužka a bloček papírů, rezervní miniaturní svítilna, ale i píšťalka nebo izolepa.

Energie sbalená na cesty

Teď tak úplně nemáme na mysli oblíbené oplatky, jako spíš powerbanku s dostatečnou kapacitou. Hodit se vám můžou třeba i solární nabíječky a svítilny, které jsou v outdoorovém provedení odolné i proti nárazům nebo stříkající vodě. Rozhodně nezapomeňte ani mapu, čelovku, a pokud hodláte na horách také přespávat, tak kvalitní karimatku a stan. Hodit se vám samozřejmě budou i sluneční brýle, repelenty a opalovací krém. Nezapomeňte ani na kousek kvalitní hořké čokolády, dostatečné zásoby vody (případně zařízení na její filtraci) a hlavně dobrou náladu, která se vám bude hodit nejen na horách, ale také na kterémkoliv jiném výletu!

 



Související produkty