Čeká vás společenský večer s konzumací? Poradíme, jak správně stolovat.

Dostali jste pozvánku na společenskou událost, která je spojena se stolováním? Vstávají vám vlasy hrůzou na hlavě, protože základy etikety jste probírali naposledy na základní škole? Nebojte se.

stolováníZas tak složité to není. Přinášíme vám několik základních tipů, jak se společenského stolování zhostit s úspěchem.

Základem je připravenost

Když jste na nějakou neznámou situaci připraveni, cítíte se jistěji a zvládnete ji obvykle mnohem lépe, než když do ní spadnete jako do otevřené vody a máte plavat tak, jak umíte. Formální události jsou toho příkladem. V rámci přípravy neřešte drobnosti. Nějaké to zaškobrtnutí vám kdekdo rád promine. Raději se zaměřte na to podstatné, ať neuděláte hloupou hrubku, která by zásadním způsobem pošramotila vaši pověst.

Na co se zaměřit před událostí?

Rozhodně na svůj vzhled. Ujistěte se, že jste čistě a vkusně oblečeni a že nemáte nikde smítko, které by ničilo celkový dojem. Ženy by si měly upravit make-up, muži urovnat kravatu. Pánové by také měli vzít na vědomí, že si sedají až poté, co dosedne poslední dáma.

Pravidla stolování

Přemýšlíte nad tím, kterou vidličku vzít jako první, když je jich vedle a nad talířem tolik? Začněte těmi, které jsou nejdále a s každým jídlem jděte popořadě až směrem k talíři. Začínejte jíst vždy až tehdy, když mají naservírováno i ostatní. Při držení příboru si dávejte pozor na to, aby z rukou vyčuhovala přibližně třetina délky náčiní. Pozor také na držení vidličky, vždy by měla být hroty dolů, abyste s ní nikomu neublížili. Dalším velmi častým nešvarem je opírání loktů o stůl v průběhu jídla. Při rovném sezení by lokty měly směřovat šikmo dolů.

Při ťukání se dívejte do očí

Jste na oslavě a hostitel vás vyzve k tomu, abyste si společně přiťukli? Pak byste měli vědět, že se ťuká pouze sektem či vínem a sklenička se přitom drží za stopku. Sklenky s jinými nápoji než je víno a sekt se pouze pozvedají. Na ťukání porcelánovým či keramickým hrnkem ani nepomýšlejte. Dáte-li si čaj, upíjejte jej decentně z hrnku, ze kterého jste předtím vyjmuli lžičku a položili ji na podšálek.

Konverzace při stolování

Nemluvit s plnými ústy je pravidlo, které vás zřejmě nepřekvapí. Při konzumaci jídla neplaskejte a neupozorňujte na sebe ani cinkáním. Pohyby mějte pozvolné, a pokud potřebujete dostat z mezizubního prostoru kousky jídla, odeberte se za tímto účelem na toaletu. Při konverzaci vybírejte pouze vhodná témata a snažte se, aby všem u stolu bylo příjemně. Pokud chcete jídlo na chvíli přerušit, uložte příbor tak, aby zůstal rozevřený a dotýkal se špičkami. Pokud máte opravdu velký hlad a chcete přidat, nebojte se příbor překřížit. Pro oznámení ukončení jídla dejte příbor na talíř tak, aby oba jeho konce směřovaly doprava.

A co doma? 

Dodržovat pravidla stolování i doma je tím nejsnazším způsobem, jak zajistit, aby se vám dostala pod kůži. Proto neolizujte příbory, nehltejte, nekuřte při jídle, nečichejte k němu, nefoukejte do polévky a především nepokřikujte po manželce či manželovi, že chcete přidat. Zkuste se na chvíli chovat jako ve společnosti. Pro domácí stolování budete také potřebovat kvalitní výbavu? Co by měla obsahovat?

Vybavení na domácí stolování

Základem jsou samozřejmě talíře. Pro jednoho člena domácnosti počítejte vždy se sadou hlubokého a mělkého talíře doplněné o dezertní talířek. Každý by měl mít tak svůj hrnek a skleničku. Pro servírování jídla jsou praktické misky a mísy, a jestliže plánujete jídlo z kuchyně přenášet na delší vzdálenost, jistě oceníte praktické podnosy a tácy. Nezapomeňte ale také na to, že nejlepším průvodcem kvalitního stolování je dobrá nálada. Proto k jídlu usedejte vždy s úsměvem.



Související produkty