Hledáte efektivní řešení pro dlouhodobé skladování?

Zjistětě jaké jsou výhody a přednosti skladování potravin ve vakuových dózách.

Vzduch, který dýcháme obsahuje celou řadu bakterií, virů, plísní, ale i parazitů a choroboplodných zárodků. To vše kontaminuje potraviny, které konzumujeme a vytváří podhoubí pro jejich degradaci. Tento proces ještě urychluje vysoká teplota. Zkoušeli jste někdy sledovat, jak rychle se začnou kazit potraviny, které vystavíte působení teplého vzduchu? Jestliže chcete udržet uvařené jídlo, ovoce či zeleninu ve stavu vhodném ke konzumaci, pravděpodobně ji uskladníte v chlazeném prostředí lednice. To je ale řešení na několik hodin, přinejlepším 1 až 2 dny. Existuje, ale již způsob, jak svoje potraviny udržet čerstvé po dobu několika dnů, ale i týdnů. Říkáte si, že je to nemožné? S využitím vakuových dóz se i nemožné věci mohou stát skutečností.

Jaké jsou výhody skladování potravin ve vakuových dózách?

Po uzavření poživatin v plastové vakuové dóze je nutno pomocí přiložené ruční či elektrické pumpičky vysát z prostoru veškerý vzduch. S ním se zbavíte i bakterií a choroboplodných zárodků, které mohou kontaminovat vaše potraviny a způsobit jejich rychlé zkažení. Tímto způsobem sice nedosáhnete čistého vakua, nicméně výrazně zvýšíte těsnost dózy a vaše potraviny zůstanou v čerstvém stavu až 5x déle. Nejefektivněji prodlouží životnost potravin jejich skladování ve vakuových dózách v chladném prostředí, ideálně v lednici. Jaký vliv bude mít toto prostředí na skladované potraviny?

  • Jídlo se nebude rychle kazit a bude zamezeno množení plísní a bakterií.
  • Uchování ve vakuu zachová přirozenou chuť a vůni vašich potravin.
  • Díky uzavřenosti dóz nebude docházet k promísení několika nesourodých vůní a chutí, které by měnilo původní vlastnosti uskladněných poživatin.
  • Hotová jídla nebudou tak rychle přicházet o svoji svěžest a vysychat.
  • Do jídla nebude vstupovat nadbytečná vlhkost, která by způsobovala jeho rychlé zkažení.
  • Ve vakuu lze uchovávat i chléb a pečivo, které si zachová svoji křupavost a čerstvost.
  • Díky tomu, že vakuum zpomaluje až zastavuje proces oxidace, je možné vakuové dózy využít i ke skladování například šperků, fotografických filmů, či jiných cenností, které bývají tímto procesem degradovány.
  • V potravinách skladovaných ve vakuových dózách se zachovají všechny vitamíny a živiny.
  • Díky tomu, že předejdete potížím způsobeným konzumací zkaženého jídla, stravujete se zdravěji a zároveň neplýtváte potravinami.
  • Maminky jistě ocení rychlou dostupnost předem připravených balených jídel, která stačí pouze ohřát.

Vakuové dózy pořídíte v rozmanitých tvarech i velikostech

Při výběru vakuové dózy se zaměřte především na její tvar a velikost a volte kombinaci takových rozměrů, které umožní využití pro větší množství potravin různých druhů a velikostí. Delší a úzké dózy jsou ideální k uchování zeleniny a ovoce. Do menších čtvercových si můžete předem připravit například oběd do práce. Jestliže si nejste jisti, jaké typy vakuových dóz byste do budoucna mohli potřebovat, volte kombinaci několika typů v cenově zvýhodněném rodinném balení, k němuž bývá obvykle zdarma přiložena i pumpička. Při výběru značky vakuových dóz vezměte v úvahu i složení materiálu, z něhož jsou vyrobeny. Například vakuové dózy světově proslulé značky Dafi jsou vyráběny z vysoce kvalitních materiálů, které neobsahují škodlivý Bisfenol A (BPA A), seženete je navíc v různých tvarech a objemech od 0.5 l přes 1.5 l až do 2.7l.

Jak se v průměru prodlouží doba skladování u jednotlivých druhů potravin?

U většiny tepelně upravovaných potravin se oproti běžnému skladování prodlouží s využitím vakuové dózy doba trvanlivosti dvakrát až pětkrát. Čerstvě uvařené jídlo uzavřené do vakuové dózy můžete tedy v lednici skladovat až 10 dní. Po stejnou dobu si můžete užívat i chuť čerstvě nakrájeného salámu či uzenin.

Sýry lze uchovat svěží a chutné po dobu dokonce až více než 20 dní. Čerstvé pečivo a chléb se ve vakuové dóze nezačne kazit po 2 dnech, jak je běžné při uchování v obvyklých podmínkách. Vydrží dokonce až 10 dní. Načali jste si večer láhev vína, kterou jste nezvládli dopít? Nic se neděje. Při uchování ve vakuu prodloužíte životnost jejího obsahu až na 15 dní. Navíc nedojde ke změně chuti a vůně vlivem ostatních potravin v lednici.

Čerstvá zelenina (rajčata, okurky či listový salát), která i v lednici rychle ztrácí svoji svěžest a chuť, zůstane uzavřená ve vakuové dóze stejná jako po sklizni až 7 dní. Ve vakuových dózách lze skladovat dokonce i zrnkovou kávu. Ta si uchová své jedinečné aroma a bude použitelná po několik měsíců.

Pozor si však dejte při skladování mleté kávy, mouky a dalších sypkých potravin. Jemná zrnka mohou při odsávání vzduchu ucpat vakuové víko a zabránit tak vzniku správné úrovně vakua. Stejně tak je vhodné udržovat vakuové dózy s uskladněnými potravinami ve svislé poloze a neobracet je dnem vzhůru. Tak by se totiž mohly do tlakového uzávěru dostat nežádoucí části potravin a mohlo by dojít k narušení vakua.

Vakuové skladování potravin je na vzestupu

Uchování potravin ve vakuu patří k technologiím budoucnosti. Díky jednoduchému použití a možnosti využití v jakýchkoliv podmínkách se stává stále oblíbenějším a využívanějším nejen v kuchyni, na cestách či venkovních piknicích, ale i při přípravě krabičkových diet, svačiny do práce a celé řady dalších způsobů úpravy potravin.

Kromě uchování vitamínů, minerálů a výživných látek, zamezí vakuum vysušení potravin či naopak přísunu vlhkosti a rychlému zkažení. Většina výrobců také nabízí dózy, které mají praktický a oku lahodící tvar, jsou snadno stohovatelné a díky tomu ušetří spoustu místa.



Související produkty