Jak fungují a kde se používají katalytické aroma lampy?

Katalytické lampy slouží primárně k čištění vzduchu a odstranění nežádoucího zápachu.

Použít je ale můžete také pro provonění vašeho interiéru a navození příjemné atmosféry domova. Neobsahují žádné nebezpečné ani karcinogenní chemikálie a využijete je jak doma, tak v kanceláři anebo i v otevřené open space. Z pestré škály vůni, které mohou být jemně decentní, až po těžké silné odéry, si vybere opravdu každý. Katalytická lampa se navíc může stát také originálním dárkem, kterým potěšíte vaše příbuzné i přátele nejen o Vánocích.

Čistý vzduch a nevtíravá vůně domova

Katalytické aroma lampy jsou v současné době používány především na čištění vzduchu. Využijete je, pokud máte doma kuřáka anebo se chcete zbavit zápachu z vaření či domácích zvířat. Naplňte aroma lampu citrusovou vůní a získáte tak dokonalý repelent odpuzující komáry ve vašem bytě. Kromě toho jsou aroma lampy také krásným designovým doplňkem vašeho interiéru a staly se nedílnou součástí moderního životního stylu. Vždy tomu tak ale nebylo. Kdy spatřila světlo světa první katalytická aroma lampa?

Na rozhraní staletí

Úplně první katalytickou aroma lampu sestrojil francouzský lékárník Maurice Berger na přelomu 19. a 20. století. Jejím základním účelem nebylo provonění interiéru, ale zbavení ovzduší ve válečných lazaretech a nemocnicích bakterií a infekcí. Teprve později došlo k jejímu využití k neutralizaci nepříjemných pachů a provonění bytu. Původní vynálezce katalytické lampy Maurice Berger pochopil, kam směřují požadavky francouzské společnosti v období mezi válkami, a založil značku Lampe Berger, která se specializovala na využití katalytických lamp k provonění interiéru. Tato značka byla postupně budována i po smrti jejího zakladatele, a díky tomu si v současné době můžeme užít široké portfolio vůní z nabídky Maion Berger Paris, na kterou se původní společnost přejmenovala. V nabídce jsou nejen katalytické lampy ale i náplně do katalytických lamp, z nichž si každý může vybrat tu svoji ideální vůni.

Jaký je princip katalytické lampy?

Základem fungování katalytických vonných lamp je katalytická reakce, která je umožněna použitím speciálního druhu kamene, z něhož je vyroben katalytický keramický kahan, a spalované látky, kterou je především izopropyl. Základem fungování lampy je zahřátí kahanu na teplotu spalování náplně. K tomu se používá běžný knot, který po zapálení hoří několik minut. Po jeho zhašení teprve začíná katalytická reakce. Při ní dochází v důsledku oxidace alkoholu k uvolňování molekul náplně. A právě ty neutralizují pachy a aromatizují okolí vzduch. Přitom rozdíl ve vnitřní a vnější teplotě v okolí katalytického kahanu zajistí přirozenou cirkulaci vzduchu, díky níž dochází přímo na kameni k ničení bakterií, virů, ale také molekul zápachu. Jelikož je hlavním palivem alkohol, dochází v průběhu katalytické reakce k mísení jeho molekul se vzduchem a tím také k neutralizaci bakteriálních buněk.

Velikost prostoru a účinnost katalytických aroma lamp

Z hlediska výkonnosti katalytické aroma lampy je možné počítat s jednou lampu na provonění a neutralizaci pachů v místnosti o objemu okolo 50 m3. První účinky aroma lampy budou v prostoru patrné již zhruba čtvrt hodiny po jejím zapálení. Záleží ale také na druhu a intenzitě vůně, kterou použijete. Chcete-li její účinky znásobit a zajistit si tak dokonale čistý domov, nechte katalytickou reakci probíhat alespoň 90minut. Po této době již dochází k úmrtí drtivé většiny roztočů a plísní. Abyste měli jistotu, že se zbavíte i všech bakterií, je vhodné aroma lampu nechat pracovat po dobu minimálně 3 hodin. Jedna náplň o objemu 250 ml přitom vydrží na maximálně 12 hodin nepřetržitého provozu lampy.



Související produkty