Jak vyčistit digestoř?

Zanesená digestoř je jednou z nočních můr každé hospodyňky. A přitom stačí tak málo a problém je odstraněn.

Pokud se ovšem čištění digestoře věnujete pravidelně. Chcete-li digestoř vyčistit po několika měsících, kdy jste na ní ani nesáhli, budete s ní mít mnohem více práce. Na druhou stranu ale čištění digestoří není nic složitého. Víte-li jak na to a věnujete-li se tomu pravidelně, může být vaše digestoř čistá zvenku i zevnitř díky tomu bude dobře plnit svůj účel.

Bez digestoře je vaření nepříjemné

Digestoř neboli odsavač par, je zařízení nezbytné pro odvedení páry vznikající při vaření. Ta ale obsahuje také tukovou složku, pachy a další látky, které se do vzduchu uvolňují při vaření. To vše musí digestoř odvést a pokud možno i přefiltrovat. Jestliže vaříte na plynovém sporáku, přibývají k tomu ještě také oxidy dusíku vznikající při spalování plynu.

Čistíme digestoř

Čištění digestoře je třeba se věnovat pravidelně a rozhodně není na místě jej zanedbávat. Tuto činnost si můžete zjednodušit tím, že si digestoř rozdělíte při čištění na 2 sekce. Nejprve vyčistěte vnější plášť. To znamená, že byste měli otřít digestoř zvenku, odstranit z ní veškeré mastné usazeniny a doleštit, aby byla zvenku krásně hladká a čistá.Poté se zaměřte na vnitřní část digestoře, především pak její filtr.

Při údržbě pláště digestoře buďte opatrní

Nepoužívejte na odstranění dlouhodobých tukových usazenin drátěnku, abyste povrch digestoře nepoškrábali. Vezměte si k ruce raději měkký hadřík a houbičku s teplou vodou a saponátem.V případě, že máte digestoř nerezovou, buďte opatrní, abyste neporušili ochrannou vrstvu, která brání korozi. Na mytí nerezové digestoře používejte vždy k tomu určené prostředky, případě pouze jemně navlhčený hadřík. Pro vyleštění můžete využít parafín, který na povrchu vytvoří ochranný film, jež zabrání usazování prachu a otisků prstů.

Nezapomeňte na filtr

Další fází čištění digestoře je výměna filtru. Ať již jde o recirkulační anebo pouze odtahovou digestoř, bývá toto zařízení obvykle vybaveno tukovým filtrem. Ten může být buď kovový anebo textilní. Některé typy digestoří obsahují také uhlíkový filtr. Filtr v digestoři je potřeba vyměnit nebo alespoň vyčistit. Ideální interval pro výměnu filtru v digestoři se pohybuje okolo 3 měsíců.Jestliže ve vaší digestoři máte kovový filtr, vyjměte jej a omyjte ve vodě se saponátem. Filtr můžete mýt také v myčce nádobí. U některých typů digestoří je místo kovového filtr textilní. Ten je možné vyprat. Obvykle ale pouze jednou, poté se trhá a je nutné jej vyměnit. Hledáte-li nový textilní filtr do vaší digestoře, požadujte opravdu kvalitní kombinovaný filtr, který si budete moci zastřihnout na míru, a bude mít pokud možno také samozhášecí schopnost. Pamatujte na to, že pouze čistý filtr může plnit svoji funkci a eliminovat pachy a páru, které vznikají v průběhu vaření.

Máte v digestoři uhlíkový filtr?

Pak se musíte zaměřit i na jeho čistotu. Uhlíkový filtr můžete podobně jako ten kovový mýt v myčce, poté ho ale důkladně vysušte. Počítejte s tím, že alespoň jednou ročně bude potřeba i tento filtr vyměnit. Některé typy filtrů s aktivním uhlím mohou být také vybaveny indikátorem, který se zbarví v závislosti na zanesení filtru. To je velice praktické, pokud nechcete myslet na výměnu filtru a přitom mít filtr i digestoř v pořádku.

Jakou digestoř si pořídit do kuchyně?

Každá kuchyně má jiný design a velikost, proto se do ní hodí i jiný typ digestoře. Máte-li k dispozici komín či odvětrávací šachtu, můžete se poohlédnout po digestoři komínové, která se vyznačuje vysokým výkonem a odvodem par mimo dům či byt. Podobně odvádí páry mimo odsávaný prostor také digestoř recirkulační. Pro ostrůvky s pracovní plochou se dají pořídit speciální digestoře ostrůvkové. Naopak do menších kuchyní se hodí digestoře výsuvné, které se aktivují pouze, když jsou potřeba. Po zbytek času pak jsou diskrétně zasunuty v kuchyňské skříňce. K zabudování do linky jsou pak určeny digestoře vestavné, které lze sladit se zbytkem kuchyně.



Související produkty