Jakou údržbu dopřát sušičce prádla, aby spolehlivě pracovala a dlouho vydržela?

Je potřeba věnovat vaší sušičce i náležitou péči, aby i nadále sloužila jako doposud. V dnešním článku si přečtěte jak na to.

Vynález sušičky prádla znamenal malý pokrok v oblasti technologie, ale velký skok v úspoře času velkého množství hospodyněk. Vzhledem k tomu, že si sušičku nepořizujeme na chvíli, ale obvykle počítáme s tím, že nám pár let vydrží, ne potřeba se zaměřit také na její odpovídající údržbu. Investice do ní není obvykle nikterak nízká a prostředky vložené do její údržby se jistojistě několikrát vrátí. Naštěstí není údržba tohoto spotřebiče nikterak náročná a zvládne ji naprosto každý. Dopředu je ale potřeba si u konkrétního modelu zjistit umístění filtrů či kondenzátoru. To se totiž může lišit. Nejlépe si vše nechte vysvětlit ještě v obchodě anebo si poté přečtěte návod, v němž pasáž o čištění a údržbě určitě chybět nebude.

 

Jaké základní úkony vyžaduje sušička prádla ke své funkci?

To záleží na jejím typu. Obecně si můžete pořídit jeden ze dvou druhů sušiček, ventilační a kondenzační. Ten první je vzhledem k nižší ceně více rozšířen. Kondenzační sušička zachytává vodu zkondenzovanou z horkého vzduchu s párou v nádobce, kterou je potřeba čas od času vylít. Některé sušičky mají také možnost napojení místo do kondenzační nádobky rovnou na odpad. Takže se pravidelným vyprazdňováním kondenzační nádobky vůbec nemusíte zabývat. Ventilační sušičky naproti tomu horký vzduch z prádla odvádějí rovnou ven ze spotřebiče. To samozřejmě vyžaduje přizpůsobení prostoru a často také stavební úpravy, které například v paneláku nejsou možné. Právě nenáročnost kondenzačních sušiček na instalaci je tak kromě ceny dalším důvodem jejich široké obliby.

Jak často vyprazdňovat kondenzační nádobku?

V případě, že doma máte kondenzační sušičku a odvod kondenzátu nemáte napojen na odpad, pravidelnému vyprazdňování kondenzační nádobky se nevyhnete. Ideální je její vyprazdňování po každém sušení, není-li to možné, myslete na ni alespoň jedenkrát za týden. Čím déle totiž bude v nádobce stát voda, tím vzrůstá pravděpodobnost, že se v ní rozmnoží plísně a nežádoucí mikroorganismy, které později mohou nejen kazit vůni sušeného prádla, ale také poškodit vaše zdraví.

Bez výměny filtrů to nepůjde u žádné sušičky

Filtry najdete v sušičce prádla hned na několika místech. Obvykle jsou v otvoru dvířek či přímo ve dvířkách anebo na spodku sušičky poblíž kondenzátoru. Některé modely sušiček pak mají filtry přímo v kondenzační nádobce. Čištění filtrů zvládnete opravdu bez problémů. Stačí vám k tomu vlhký hadřík, kterým povrch filtru otřete. K čištění filtrů do sušičky se nedoporučuje používat žádný čisticí prostředek. Filtry však lze také úplně vyjmout a vyklepat či vyprat. Tento krok se doporučuje provádět alespoň jedenkrát do měsíce. Přibližně po roce aktivního používání sušičky je potřeba filtr rovnou vyměnit. Vzduchový filtr však měňte při intenzivním používání přístroje klidně již po půl roce. Většina filtrů je v sušičce totiž kromě textilních vláken schopna pochytit i prachové částice s alergeny a jemné chloupky, které se poté dostanou do nasávaného vzduchu a mohou být příčinou poruchy sušičky, jejíž oprava se značně prodraží.

Pozornost věnujte také vlhkostnímu čidlu

Moderní typy sušiček na prádlo disponují také čidlem vlhkosti, jehož úkolem je postarat se o to, aby bylo prádlo usušené tak, jak je potřeba a nedocházelo k jeho přesušení nebo naopak nedosušení. Konkrétní polohu čidla vlhkosti hledejte v návodu k sušičce, nejčastěji bývá čistou místěno poblíž dvířek přístroje. Pravidelným používáním sušičky se na čidlu usadí vrstva vodního kamene, kterou lze snadno mechanicky odstranit. Rozhodně není potřeba používat jakékoliv násilí ani hrubé abrazivní prostředky, těmi byste čidlo pouze poškodili.

Jak na čištění kondenzátoru?

Technicky zdatní majitelé sušiček na prádlo si s čištěním kondenzátoru poradí, těm ostatním raději doporučujeme oslovit profesionální servis. Máte-li doma sušičku s topným tělesem, je pravděpodobné, že kondenzátor bude vyjímatelný a budete jej tedy moci snadno opláchnout proudem tekoucí vody. V případě sušiček s tepelným čerpadlem, u nichž kondenzátor vyjmout nelze vám nezbude nic jiného než jej vysát vysavačem anebo očistit mechanicky kartáčem. To je ale pouze dočasné řešení. Počítejte také s občasnou návštěvou servisního technika, který vám kondenzátor pořádně vyčistí. Samozřejmě existují také sušičky se samočisticím kondenzátorem, ty patří ale žel bohu k těm dražším, takže je méně pravděpodobné, že jím disponuje zrovna váš model. Snad jen pro doplnění je potřeba uvést, že tento typ sušiček dokáže v průběhu cyklu sušení kondenzátor propláchnout vodou a udržet jej tak v dobré kondici i po několik let.

Jak se k sušičce chovat, aby dobře sušila?

Máte-li doma samostatnou sušičku, plně postačí pravidelné čištění filtrů, kondenzátoru a případně vylévání kondenzační nádobky. V případě sušiček kombinovaných s pračkou, kde sušicí cyklus přímo navazuje na ten prací, byste měli brát ohled také na to, co do přístroje lijete. V této souvislosti může sušičce uškodit také časté používání aviváže, která může zalepit filtry a způsobit častější zanášení kondenzátoru. To může vyústit v lepším případě k horšímu výkonu zařízení, eventuelně k jeho úplnému zničení. Rovněž s množstvím pracích prostředků to v případě kombinovaného přístroje není dobré přehánět. Zbytky nespotřebovaných pracích prostředků dokážou zanést pračku i sušičku a později se podílet například na vzniku alergií nebo podráždění pokožky.



Související produkty