Jarní úklid lednice a mrazáku

Nejen v těle je potřeba udělat si na jaře pořádek. Společně s jarní revizí jídelníčku je dobré zaměřit se také na lednici a mrazák.

Právě tyto dva spotřebiče v naší domácnosti odpovídají za to, jak budou skladovány naše potraviny a v jaké kvalitě je tedy budeme konzumovat.

Pořádek v lednici – pořádek v žaludku a v peněžence

Každý Čech vyhodí v průměru ročně až pětinu všech potravin, které si domů přinese. To je ohromné číslo. Každý s ním však může něco dělat. Tím nejjednodušším, co můžete je udržovat pořádek ve spíži a především v lednici, abyste vždy věděli, jakým potravinám se blíží mezní datum spotřeby a je tedy potřeba je včas zkonzumovat nebo z nich něco uvařit. Pravidelný úklid lednice navíc pomůže předcházet zápachu a hnilobě, ale také vzniku plísní. To vše přichází do kontaktu s vašimi potravinami a ovlivňuje jejich kvalitu.

Základem je čistota

Lednici alespoň jednou měsíčně úplně vyprázdněte a všechny police, šuplíky a stěny pečlivě umyjte vodou se saponátem. Přidat můžete také jedlou sodu. Speciální pozornost věnujte gumovému těsnění okolo dveří a drážce v zadní části skříně, která slouží k odvodu vody. Právě v těchto místech se totiž usazuje nejvíce plísní. Jejich dalšímu šíření a rozmnožení bakterií ve vaší lednici snadno zabráníte použitím antibakteriálního filtru do lednice. Před opětovným naplněním lednici do sucha vytřete.

Jez do polosyta a lednici udržuj napůl prázdnou

Tak by se dal shrnout poznatek, který vám umožní snáze udržet pořádek ve vaší lednici. Potraviny do ní vkládejte tak, aby okolo sebe měly dostatek místa a mohl tak proudit vzduch. Jestliže nechcete, aby převzaly okolní pachy, a zároveň jim chcete prodloužit trvanlivost, vsaďte na vakuové dózy na potraviny. Ty prodlouží vašim potravinám životnost až pětinásobně. Do vakuových dóz můžete uložit prakticky jakýkoliv druh potravin od pečiva po čerstvé maso, sýry, zeleninu a další.

Dobré vědět: Starší typy lednice je nutné alespoň jednou za půl roku odmrazit podobně jako mrazák. S rychlejším odmrazením pomůže odmrazovač lednic a mrazáků Whirlpool. Při odmrazení je vhodné celou skříň pořádně vyčistit. Moderní typy lednic se odmrazují samy.

Čím vyčistit lednici a mrazák?

Máte-li rádi domácí čisticí prostředky, pomůže jedlá soda, ze které smíchán s trochou vody vytvoříte něco na způsob tekutého písku na nádobí. Takto připravený čisticí prostředek povrch jemně drhne a odstraníte s ním i zaschlé nečistoty. Profesionální řešení spočívá ve využití účinného čističe. Skvělé výsledky má například WPRO čisticí sprej do ledniček. Potraviny mohou v lednici také nepříjemně zapáchat. Pomůže opět jedlá soda, kterou nasypete na misku a vložíte dovnitř lednice. Použít ale můžete také pytlík rýže anebo krajíc chleba. Sázkou na jistotu je pak WPRO pohlcovač pachů do lednice, který v sobě všechny nepříjemné odéry uzavře a nepustí ven.

Které potraviny nepatří do lednice?

Některé potraviny začnou po vložení do lednice rychleji plesnivět a kazit se. Proto je lepší je skladovat jinde. Jde především o banány, které v lednici mouční a ztrácí chuť. Nevhodné pro skladování v lednici jsou také brambory, rajčata, papriky anebo lilek. Chlad nepřichází vhod ani dýni či citronům, které v lednici rychleji měknou a plesniví. Opatrnost je na místě i při vkládání právě uvařených pokrmů do lednice. Jestliže je do ní vložíte příliš teplé, zvýší dočasně spotřebu energie lednice a pára, která z nich bude unikat, zvětší množství námrazy na stěnách. Může se také stát, že rychle zchlazení nebude příliš svědčit ani pokrmu samotnému.

Chovejte se k lednici ohleduplně

Chcete-li, aby vám lednice či mrazák dlouho vydržela, buďte k ní ohleduplní. Otevírejte její dveře co nejméně, protože při každém otevření musí sepnout kompresor a zvýší se spotřeba lednice. Dveře také neotevírejte za gumové těsnění, který byste tak ničili, ale používejte k tomu určené madlo. Při dodržování několika málo zásad a pravidelné péči o vaší lednici, vám může v dobré kondici vydržet dlouhá léta.



Související produkty