Když moka konvičku, tak jedině Bialettku

Moka konvičky nabízí levný a pohodlný způsob přípravy espressa a zároveň je lze využít jako designový doplněk vaší kuchyně.

Na trhu narazíte na několik jejich variant. Kromě běžných modelů, které lze používat na elektrickém, plynovém i indukčním sporáku si můžete pořídit moka konvičku na sklokeramiku anebo takovou, která je rovnou vybavena elektrickou zásuvkou a externí zdroj tepla tedy vůbec nepotřebuje. Klasiku mezi moka konvičkami však představují modely od tradiční italské značky Bialetti, která má ve znaku panáčka s knírem a zdviženou pravicí. Moka konvičky značky Bialetti jsou na trhu již téměř 100 let.

Bialetti, klasika mezi moka konvičkami

Jestliže lze v oblasti kávovarů a moka konviček označit některou značku za klasiku, je to právě Bialetti. Moka konvice této značky jsou na trhu již od roku 1930, kdy je italský inženýr Alfonso Bialetti (1888-1970) uvedl na trh. Konvička Moka Express je dodnes symbolem tradiční italské domácnosti. Samotná firma Bialetti vznikla však již roku 1919, ve kterém Alfonso Bialetti otevřel první dílnu na výrobu produktů z hliníku ve městě Crusinallo (Verbania).

Fenomén Moka Express

Moka konvička Bialetti Moka Express se stala ikonou roku 1950. V té době ji chtěl mít opravdu každý. Po celém světě se tohoto jednoduchého leč účinného prostředku pro přípravu pravého italského espressa prodalo přes 200 milionů kusů. Důvodem velkého zájmu byl nejen její neotřelý design, ale především touha miliónů milovníků kávy připravit si i doma tradiční italské espresso s autentickou chutí. V Itálii vlastní alespoň jeden model Bialettky více než 90 % rodin. Schválně, zeptejte se babičky, zda tento skvost náhodou také někde neukrývá. Od doby, kdy moka konvice Bialetti dobyla domácnosti po celém světě, se našla celá řada výrobců, kteří se snažili si z její popularity také něco utrhnout. Proto dnes narazíte na moka konvice s podobným tvarem jako mají Bialettky téměř po celém světě. Originál je ale jen jeden. Dopřát si jej můžete jak v tradiční stříbrné barvě hliníku, tak v elegantní černé, ale i veselé červené anebo v barvách italské trikolóry.

Přednosti moka konviček Bialetti

Legendu z moka konviček Bialetti udělali především dokonalá chuť espressa a jednoduchost použití konvičky. O obojí se stará důmyslně vyřešený design. Díky silnému dnu s velkou plochou dochází k rovnoměrnému ohřátí vody, stabilní rukojeť zase zajistí možnost bezpečné manipulace s konvičkou. Přirozená patina, která se na ní časem vytvoří, se postará o autentický vzhled i nezaměnitelnou chuť kávy. Samozřejmostí je také kvalitní zpracování a nezávadný materiál, kterým je dodnes potravinářský hliník.

Jak připravit kávu v moka konvičce?

Máte doma také jeden či více modelů Bialetti? Pak byste měli vědět, jak s tímto typem kávovaru zacházet, abyste si díky němu mohli dopřát autentické espresso jako z italské kavárny. Moka konvička se skládá ze tří nádob, které na sebe bezprostředně nasedají. Spodní nádoba se plní vodou, do prostřední se sype namletá káva a horní zůstává prázdná. Tedy až do zahřátí konvičky. Poté po určité době zahřívání ve vrchní nádobě vzniká hotová káva.

Jakou kávu to moka konvičky?

Jednoznačně tu nejlepší. Abyste docílili co nejautentičtější chuti italského espressa, pořiďte si kávu více praženou a spíše hrubě mletou. Rozhodně do moka konvičky nepoužívejte kávu rozpustnou či instantní. Na pováženou je také použití předem namletých kávových směsí. Mnohem lepší je vložit do moka konvičky jednodruhovou kávu, kterou jste si namleli sami doma bezprostředně před použitím.

Na co si dát pozor?

Při pravidelném používání moka konvičky se na stěnách a dnu nádob mohou tvořit skvrny. Nejde o vadu, naopak se jedná o zcela přirozený jev. Aby vaše moka konvička Bialetti vydržela co nejdéle jako nová, ohřívejte ji na plotně odpovídající její šířce. Vyvarujete se tak zbytečnému připálení vnějších stěn kávovaru. Pokud nebudete chtít moka konvičku delší dobu používat, ukládejte ji dobře očištěnou a vyschlou, abyste předešli tvorbě plísní. Když se o vaši moka konvičku Bialetti budete dobře starat, může vám vydržet klidně i celý život.



Související produkty