Proč používat přírodní kosmetiku a jak ji poznat

Vyberte si přírodní kosmetiku pro vaši pokožku a zdraví. Příroda je bohatým zdrojem zdraví prospěšných látek, které vám pomohou od různých neduhů.

Produkty přírodní kosmetikyPřírodní kosmetika a drogerie je v poslední době stále častěji skloňovaným tématem především v souvislosti s ekologickým chováním a šetrnosti k přírodě i lidskému tělu. Přibývá mnoho firem zabývajících se přírodními kosmetickými produkty a jejich výrobky používá stále větší množství lidí. Poznat ale opravdu kvalitní přírodní kosmetiku a odlišit ji od té, která se za ní pouze vydává, není snadné. Vzhledem k poněkud nejasné legislativě týkající se přírodní kosmetiky, která jasně nerozlišuje pojmy přírodní a bio kosmetika, se mnoho výrobků za přírodní kosmetiku pouze vydává. Jak je rozlišit a jak pro sebe vybrat ty pravé ekologické kosmetické produkty?

Jak rychle poznat opravdu přírodní kosmetický produkt?

Přírodní kosmetika by měla svým složením splňovat přísná kritéria pro přírodní produkty. Ať již jde o použití ryze přírodních složek či o zpracování, které nezatěžuje přírodu. V mnoha případech výrobci svým produktům dávají označení BIO, ačkoliv tyto svým složením parametrům tohoto typu kosmetiky vůbec neodpovídají. Při koupi přírodní kosmetiky tak není dobré se spoléhat pouze na informace od výrobce, ale je důležité si také všimnout, zda je lahvička nebo kelímek s přípravkem označen některým druhem certifikátu pro přírodní kosmetiku.

Rozpoznejte přírodní kosmetické produkty pomocí certifikátu

V České republice se můžete setkat například s certifikátem CPK či CPK BIO, který zaručuje, že kosmetika neobsahuje ropné produkty, složky pocházející z geneticky modifikovaných plodin, syntetické sloučeniny ani uměle připravené vůně a konzervanty. Žádná ze složek přírodní kosmetiky by neměla pocházet z živočišných produktů a samozřejmosti je i to, že přírodní kosmetika se netestuje na zvířatech. V případě BIO varianty certifikátu CPK platí navíc i to, že kosmetický produkt musí obsahovat alespoň 10 % složek pocházejících z kontrolovaného ekologického zemědělství. Dalšími certifikáty, s nimiž se na kosmetice můžete setkat, jsou například EcoCert, Cosmos Natural, Vegan Society, BDIH apod.

Proč dát přednost přírodním kosmetickým produktům před těmi běžnými?

Mnoho lidí začalo přírodní kosmetiku vyhledávat z jednoho prostého důvodu. Jejich pokožka je po použití konvenční kosmetiky podrážděná a vykazuje známky poškození. Druhá skupina lidí se snaží těmto potížím předejít, a proto si pro sebe vybírá ryze přírodní produkty spíše z preventivních důvodů. Ať patří do první či druhé skupiny, bezpochyby je vám jasné, že používáním ryze přírodních kosmetických produktů své pokožce prospějete. A nejenom jí. Kůže je největším orgánem lidského těla a vše, co na ní nanesete, se dostane i dovnitř organismu a ovlivní to jeho vnitřní stav neboli homeostázu.

Proč je přírodní kosmetika pro lidské tělo tak prospěšná?

Produkty založené na využití přírodních rostlinných olejů, másel a výtažků obsahují kromě jiného ohromné množství:

  • vitamínů
  • antioxidantů
  • přírodních minerálů
  • hydratačních látek
  • a dalších.

Díky tomu se postarají o výživu pleti, její ochranu proti nadměrnému stárnutí, její dokonalou hydrataci i báječná vzhled ošetřované pokožky. Mnoho přírodních kosmetických produktů je bez parfemace nebo využívá přírodní vonné silice a samozřejmě neobsahuje silné konzervanty, které konvenční kosmetické produkty udrží v použitelném stavu i několik let. Proto je jednou z nevýhod ryze přírodních produktů jejich kratší trvanlivost, kterou jim však vzhledem k jejich jiným pozitivním účinkům rádi odpustíme. Přírodní kosmetika je díky svému složení vhodná i pro citlivou a dětskou pokožku, kterou jemně ošetří a nepodráždí.

Které složky by v opravdu přírodní kosmetice rozhodně měly chybět?

Chemické laboratoře zaměřené na vývoj kosmetiky v touze po dosažení požadovaných vlastností svých produktů sahají v mnoha případech po složkách, které lidskému tělu příliš neprospívají. Jde zejména o parabeny používané jako konzervanty například ve vlasových šampónech. U těch byla zatím nepřímo prokázána souvislost se vznikem rakovinných buněk. U běžných kosmetických přípravků je velmi často využívána také další složka, kterou jsou silikony způsobující lepší roztíratelnost krémů. Jakmile si krém obsahující tuto komponentu nanesete na pokožku, prvním pocitem bude hebká a jemná pleť. Silikon však vytvoří na kůži neproniknutelnou vrstvu, která způsobí, že pleť rychleji schne a nepromastí se. Pocitu hebké pleti lze ale dosáhnout i přírodními složkami kosmetiky, které jsou k vaší pleti mnohem šetrnější.

Používejte kosmetiku s nálepkou BIO

Naštěstí již v dnešní době existuje množství i českých firem, které se výrobou kosmetiky, jež může být hrdě označena nálepkou BIO, zabývají. Suroviny pro jejich výrobky splňují nejvyšší kvalitativní požadavky, díky čemuž se můžete spolehnout, že dostáváte jen to nejlepší pro vaši pokožku i tělo. Vybírejte si pro sebe jen ty nejlepší hutné a kvalitní bylinné masti a extrakty, které podpoří regeneraci vašeho těla a pomohou vám vyřešit některé zdravotní obtíže spojené s poškozením kůže, například jizvy, bércové vředy či opruzeniny. Přírodní kosmetiku ale lze využít i na léčbu chorob nesouvisejících s kůží, například prsní bylinná mast s podílem rostlinných silic uvolní ucpaný nos při chřipce a nachlazení a použít ji lze i k masážím hrudníku, krku či zad.

Přírodní kosmetika je tím nejlepším i pro vaše děti

Citlivá dětská pokožka je náchylná k tomu reagovat na změny prostředí podrážděním a diskomfortem. Proto by právě naši nejmenší měli používat šetrnou přírodní kosmetiku, která jejich tělo nebude zatěžovat zbytečnými chemickými látkami a jemně ho ošetří.



Související produkty