K čemu se hodí digestoř a opravdu ji potřebujete?

Digestoř je zjednodušeně řešeno odsavač par, které vznikají jako vedlejší produkt při vaření. Kvalitní digestoř by měla být schopna účinně odstraňovat kouř a pachy z vaší kuchyně.

Měla by také být odolná a snadno se čistit. Přemýšlíte nad tím, že si digestoř pořídíte? Podle jakých parametrů ji vybírat a jak se o digestoř následně starat, aby vám vydržela co nejdéle?

Co si rozmyslet před výběrem digestoře?

Nejprve zvažte velikost vaší kuchyně. Budete potřebovat odsavač par, který bude dostatečně výkonný, aby zvládl množství par, které vznikají při vaření, a odsál je ze všech koutů místnosti. Optimální sací výkon digestoře pro čtyřčlennou domácnost by měl být alespoň 800 m3/h. Pokud je však vaše kuchyně obzvláště velká nebo pokud hodně vaříte, hledejte odsavač par s výkonem alespoň 1000 m3/h nebo více. Velikost odsavače par přizpůsobte velikosti vaší varné desky. Měl by být stejně široký. Nejčastěji se proto digestoře vyrábí v rozměrech 60 a 90 cm. Při výběru digestoře se zaměřte také na materiál, ze kterého je vyrobena. Nejčastěji se setkáte s nerezovou ocelí, můžete ale najít i takové, které jsou vyrobeny ze skla nebo dokonce ze dřeva. Promyslete také, jak chcete vaši digestoř ovládat. Některé modely jsou vybaveny jednoduchým tlačítkovým ovládáním, zatímco jiné mají sofistikovanější dotykové displeje. Nakonec zvažte, zda chcete, aby měla digestoř i další funkce, jako je integrované světlo nebo časovač. Ty mohou být užitečné, ale nejsou nezbytné.

Přečtěte si také: Jak vyčistit digestoř?

Jaké existují typy digestoří?

Podle toho, kam odsavač par umístíte, můžete vybírat z několika různých typů:

  • komínové odsavače,
  • ostrůvkové odsavače,
  • podstavné odsavače,
  • vestavné odsavače a
  • výsuvné odsavače.

Komínové digestoře jsou nejoblíbenějším typem odsavačů par. Jsou zavěšené pod stropem a mají buď odkrytý, nebo skrytý kanál. Ostrůvkové digestoře se instalují přímo nad kuchyňský ostrůvek. Dodávají se v recirkulační i komínové verzi. Podstavné odsavače par se instalují pod kuchyňskou skříňku. Hlavní výhodou tohoto typu odsavače je, že nezabírá místo na pracovní ploše ani nad ní. Vestavné odsavače par jsou určeny k instalaci v rovině stropu nebo nepatrně níže. Jsou ideální do otevřených kuchyní. Výsuvné odsavače par jsou rovněž zabudovány do stropu, ale v případě potřeby je lze stáhnout dolů.

Jak se starat o odsavač par?

Aby váš odsavač par správně fungoval, je důležité jej pravidelně čistit, a to jak zevnitř, tak zvenku. Čištění tukových filtrů je to nejdůležitější, co je potřeba udělat. Filtr by se měly alespoň jednou měsíčně umýt v teplé vodě s přípravkem na mytí nádobí. Některé modely mají kovové filtry, které lze vložit do myčky nádobí. Vnější část odsavače par by se také měla pravidelně otírat vlhkým hadříkem. K čištění vnitřku odsavače par použijte vlhký hadřík a jemný čisticí prostředek. Nepoužívejte drsné chemikálie ani abrazivní přípravky, protože by mohly poškodit povrch. Filtry v digestoři pravidelně měňte s ohledem na intenzitu vašeho vaření. Minimálně však jednou za 3 měsíce. Pokud milujete mastná a silně aromatická jídla, musíte počítat s tím, že se bude filtr ve vaší digestoři více zanášet a bude jej potřeba i častěji měnit. Hledáte kvalitní filtr s protizápachovou schopností pro digestoře značek Ikea, Zanussi, Electrolux, AEG a dalších? Vyzkoušejte některý z filtrů do digestoří, které si poradí i s parami z těch nejmastnějších typicky českých pokrmů.

Náš tip: Pro digestoře značek Whirlpool, Electrolux, Ariston a Ikea pořídíte také velmi odolné originální filtry WPro na bázi aktivního uhlíku, které mají ve srovnání s obyčejnými filtry dvojnásobný povrch a postarají se tak o dvojnásoben nečistot, par a mastnoty.

 



Související produkty