S lanolinem na praní bude vaše prádlo dlouho jemné a hebké jako byste jej právě vytáhli z pračky

Lanolin můžete přidat do hutných krémů, je součástí vosků a dokonce se z něj vyrábí velice šetrný prací prostředek vhodný i na dětské prádlo.

Lanolin je poměrně mastná a hutná látka produkovaná mazovými žlázami zvířat s vlnou, především ovcí. Jejím původním úkolem je udržovat zvířecí pokožku v dobré kondici. Dokáže blahodárně působit ale nejen na zvířecí srst. Jako odpadní produkt při zpracování vlny je využíván k celé řadě účelů, jež využijete i vy ve své domácnosti. Přidat jej můžete do hutných krémů, je součástí vosků a dokonce se z něj vyrábí velice šetrný prací prostředek vhodný i na dětské prádlo.

Lanolin jako kosmetická surovina

Koupíte-li si kosmetický lanolin, zjistíte, že má sytě žlutou barvu a silně mazlavou konzistenci. Na první pohled jej lze přirovnat například k mírně rozteklému včelímu vosku. A o vosk jako takový se v případě lanolinu také opravdu jedná. Na pokožce vytvoří nepropustný ochranný film, který ale na rozdíl například od kosmetické vazelíny kůži také vyživí a dodá jí hydrataci. Lanolin využijete například na zimou poškozené rty anebo rozpraskané paty. Těm dokáže zlepšit kondici již během několika hodin od nanesení, což oceníte zejména v letním období, kdy častěji nosíte otevřenou obuv odhalující kondici vašich chodidel. Díky jeho zvláčňujícím schopnostem dokáže velice efektivně zjemnit a vyhladit pleť. Vhodný je i do balzámů na vlasy, které krásně uhladí, či do mýdel, kam se přidává pro zlepšení jejich konzistence a účinnosti. Lanolinu v kosmetických produktech by se ale měli vyhnout lidé se sklonem k akné a ucpávání pórů. Tyto potíže může přílišné používání krémů s lanolinem ještě zhoršit.

Jaké jsou přednosti lanolinu?

Lanolin má ve své původní podobě za úkol fungovat jako bariéra proti vniku vlhkosti na ovčí kůži a prostředek pro její udržení v kondici. Svými vlastnostmi brání rozšiřování bakterií a má také zklidňující účinky. Právě díky tomu našel lanolin své uplatnění v kosmetice, kde se používá zejména do hutných a vyživujících mastí a krémů s ochranným účinkem. Čistící účinky lanolinu se využívají také v pracích prostředcích určených především na materiály z vlny, pleteniny, ale také na jemný textil a záclony. Díky tomu, že je lanolin přírodního původu a zanechává prádlo velmi jemné, hodí se i na praní oblečení pro nejmenší. pH pracích prostředků s lanolinem odpovídá lidské pokožce, proto ji nedráždí. To oceníte právě při údržbě oblečení pro novorozence a malé děti. Předností je také ekologická nezávadnost pracích prostředků fungujících na bázi lanolinu, v nichž nejsou vůbec obsaženy fosfáty.

Jak šetrně prát s lanolinem?

Jak již bylo zmíněno s lanolinem lze prát téměř cokoliv. Speciálně je ale určen na ovčí rouna, vlněné textilie a jemné dětské oblečení. Využít jej můžete jako klasický prací prostředek do automatické pračky anebo pro ruční praní. To se doporučuje, chcete-li obnovit vzhled vašeho drahého ovčího rouna. To postupně zvlhčete vodou o teplotě maximálně 30 °C, poté zašlou špínu jemně promněte a nechte prostředek alespoň hodinu působit. Nakonec důkladně opláchněte čistou vodou. Při praní v lanolinu není nutné používat aviváž, protože přírodní prostředky v něm obsažené již samy o sobě působí proti statickým výbojům v prádle a navíc krásně voní.

K jakým dalším účelům lze lanolin ještě využít?

Kromě ošetřování textilií můžete s lanolinem také udržovat vaši domácnost v čistotě a to bez ekologicky závadných čisticích prostředků. Lze jej přidat do vody na mytí podlahy anebo přímo neředěným koncentrátem odstranit i zašlou špínu například na sporáku.

Lanolin je nepřekonatelný domácí univerzální čisticí prostředek

Jestliže nečistoty po prvním pokusu o odstranění lanolinem odolávají, naneste jej znovu a nechte jej alespoň čtvrt hodiny působit. Poté jemně setřete a nechte se překvapit, jak účinný tento přírodní prostředek dokáže být. Lanolinem lze mýt všechny povrchy, které nesají vodu, tedy například vany, kachličky, baterie, dokonce dveře a okna.

Vyrazte s lanolinem na auto

Ne, to není vtip. Lanolin si opravdu poradí i se zašlou špínou na vašem čtyřkolém miláčkovi. Využít jej můžete nejen na mytí laku a plastových komponent, skvěle se hodí i na čištění interiéru vozu a ve finále vám pomůže všechny jeho části i dokonale naleštit.

Škůdci nemají šanci

Lanolin je možno využít také pro přípravu ekologických postřiků zamezujících výskytu a rozšíření škůdců na zahrádce, tedy například mšic nebo mandelinek. Účinný je ale také proti některým druhům plísní. Pro tyto účely jej stačí naředit v poměru 1:10 ve prospěch vody.

Vyrobte si lanolinový repelent

Lanolin odpuzuje hmyz, proto jej lze použít také jako velice efektivní přírodní repelent. Stačí jej opět naředit ve stejném poměru jako na postřik proti škůdcům, roztokem naplnit rozprašovač a před cestou do přírody se nastříkat. Na rozdíl od jiných repelentů se nemusíte obávat, dostane-li se vám trocha tohoto přípravku na kůži. S klidem jej můžete rozmazat, protože vám naopak pomůže vytvořit ochranu před nepříznivými vlivy působícími na pokožku.

Vyzkoušíte-li jednou lanolin na praní a úklid domácnosti, věřte tomu, že budete nadšeni a u jednoho balení při další objednávce nezůstane. Proto jsme pro vás připravili cenově zvýhodněné sady6 kusů Lanolinu na praní Wool Balsam. Tento lanolin přímo sami vyrábíme a můžeme se tedy zaručit za jeho kvalitu a účinnost. Na rozdíl od jiných přípravků obsahuje až 5 % přírodního lanolinu a je doplněn o příjemnou a neagresivní vůni konvalinek. Tento velmi hustý přírodní koncentrát nahradí až trojnásobné množství konvenčního pracího prášku a jeho složení je navíc zcela v souladu s přírodou.



Související produkty