Tipy a triky při péči o vysavač

Vysavač je naprosto nezbytným pomocníkem v celé řadě domácností. Někdo si bez jeho péče již vůbec nedokáže svůj domov představit.

Čas na údržbu je potřeba ale věnovat i vašemu vysavači. Abyste byli svůj vysavač schopni dobře udržet v kondici, je nutné rozumět alespoň základním principům jeho funkce. Na co se zaměřit při údržbě jednotlivých typů vysavačů?

Péče o vysavač je nutností

Již při nákupu vysavače si zvykněte na to, že vysavač pečuje o vaši domácnost a vy pečujete o vysavač. Pravidelný servis vysavače spočívající například ve výměně filtrů, sáčků, pravidelném otírání a podobně vám zajistí především odpovídající sací výkon, díky němuž se při práci s vysavačem nenadřete, a vašemu přístroji pak delší životnost. Při péči o vysavač zohledněte jeho typ.

Co potřebuje sáčkový vysavač?

Sáčkový vysavač najdete v českých domácnostech nejčastěji. Vysávané nečistoty jsou v jeho případě shromažďovány ve sběrném sáčku, který je po jeho naplnění nutné vyměnit. Asi je jasné, že základem péče o sáčkový vysavač je právě pravidelná výměna sáčků, které fungují částečně i jako filtrační jednotky. Rozhodně nenechávejte vysavač dostat do stavu, kdy je jeho sáček zcela zaplněn. Díky tomu přístroj snižuje svůj výkon a účinnost a může se mu přehřívat při práci motor. Nečistoty usazené v sáčku mohou také produkovat zápach anebo se v nich mohou ve zvýšené míře množit roztoči a další nežádoucí mikroorganismy. Kromě výměny sáčku je potřeba alespoň jednou ročně vyměnit v sáčkovém vysavači i výstupní motorový filtr či vstupní pachový filtr.

Tip redakce: Potřebujete nový sáček do vašeho vysavače? Podívejte se do nabídky sáčků do vysavačů, třeba najdete zrovna ten váš.

Péče o bezsáčkový vysavač

Uvnitř bezsáčkového vysavače dochází v rámci rychlé rotace vzduchu k odloučení nečistot a prachu, které jsou následně shromažďovány ve sběrné nádobě. Tu stačí pouze jednou za čas vyprázdnit a není potřeba se starat o nákup a výměnu sáčků. Bezsáčkové nebo také cyklónové vysavače jsou velmi jednoduché na údržbu i použití. Při vyprázdnění nádoby je stačí omýt vlažnou jarovou vodou a nechat vyschnout. Ještě před tím, než vysavač zapnete, se přesvědčte o tom, že je dobře nasazena sběrná nádoba. Pokud by nádoba dobře neseděla tam kde má, určitě byste to zaznamenali na nižším výkonu vysavače.

Náš tip: Chcete, aby to u vás doma v průběhu a po vysávání krásně vonělo? Pak určitě oceníte vůni do vysavače, kterou snadno vložíte rovnou do sběrného sáčku nebo nádoby.

Jak se starat o robotický vysavač?

Robotický vysavač je převratný vynálezem v oblasti domácího vysávání a snem mnoha zaměstnaných žen. Bez námahy zvládne vysávat většinu typů podlah a postará se o údržbu naší domácnosti, když jsme v práci. Na druhou stranu i my musíme robotickému vysavači věnovat pozornost a pravidelnou péči, aby si zachoval svoji životnost. Mezi základní kroky údržby robotického vysavače patří pravidelné vyprazdňování sběrné nádoby. Vysavač vás na tuto potřebu sám upozorní. Stejně jako klasické vysavače i ty robotické v sobě obsahují filtry. Ty je potřeba pravidelně měnit, případně čistit, aby se nesnižoval výkon vysavače. V případě robotického vysavače je potřeba navíc čistit senzory, aby se vysavač dokázal stále bezpečně pohybovat ve vymezeném prostoru. Ty stačí společně s kolečky otřít vlhkým hadříkem. Když už budete mít v ruce hadr, přetřete i zbytek vysavače včetně displeje. Podobně jako potřebuje čistit vysávací hlavice klasického vysavače od chlupů vlasů a chuchvalců prachu, je nutné tuto péči věnovat i rotačním kartáčům robotického vysavače. Stačí jednoduché odstranění rukou.

Přečtěte si také: Péči vyžaduje nejen vysavač. Pozornost musíme věnovat i dalším spotřebičům. Jak se starat o myčku nádobí, aby dlouho vydržela?



Související produkty