Jak se starat o myčku nádobí, aby dlouho vydržela?

I myčka nádobí potřebuje čas od času umýt. Tento spotřebič najdeme dnes téměř v každé domácnosti. Šetří nám čas i námahu a jeho obsluha je poměrně nenáročná. O myčku je ale potřeba se také starat.

Jaké činnosti byste si měli zavést do pravidelného plánu údržby vaší domácnosti a jak myčku nádobí používat efektivně?

Respektujte pokyny výrobce

V první řadě dodržujte rady výrobce myčky týkající se dávkování čisticích prostředků. Ať již používáte čisticí prostředek a leštidlo zvlášť anebo jako většina domácností k mytí nádobí v myčce používáte praktické tablety do myčky, měli byste dodržet dávkování. Například nadměrné množství leštidla způsobí zejména na skleněném nádobí vznik nevzhledných skvrn. Na složení mycích prostředků byste se měli zaměřit především tehdy, pokud víte, že vám doma teče z kohoutku tvrdá voda. Pomoci může speciální sůl pro změkčení vody. V případě, že kupujete tablety do myčky, máte vlastně vše nadávkováno v přesně odměřeném množství a nemusíte se o nic starat. Na druhou stranu byste ale měli vědět, jaké složky tablety obsahují, abyste jejich případné nedostatky mohli efektivně kompenzovat a prodloužit tak vaší myčce dobu bezchybného fungování.

Nezapomínejte na pravidelné odvápňování

I myčka nádobí potřebuje stejně jako pračka čas od času odvápnit. Využít na obojí můžete praktický čistič Filter Logic AFL-100U obsahující kyselinu citronovou, který s usazeným kamenem ve vaší myčce velmi rychle zatočí.

Tip redakce: Odvápňujte myčku alespoň každých 6 měsíců a pračku alespoň jednou za měsíc. Máte-li extrémně tvrdou vodu, zkraťte tyto intervaly na polovinu.

Jste EKO?

Zkratka EKO je dnes skloňována v mnoha souvislostech a je samozřejmě velmi často využívána i ve vztahu k myčkám nádobí. Jejich výrobci touhu domácností být ekologický podporují, a proto se dnes můžete setkat také s myčkami, jejichž úsporné programy dovolují mýt nádobí například jen v jedné půlce myčky, pokud se vám ji nepodaří naplnit zcela. Nastavit lze také optimální teplotu anebo množství použité vody. Hlavní motivací samozřejmě bývá snaha o snížení dopadu provozu domácnosti na životní prostředí. Pozitivní vliv to ale může mít i na ekonomickou stránku celého mycího procesu. Podmínkou je ovšem správné používání a údržba myčky.

Jak na údržbu vaší myčky?

Odvápnění není vše. Součástí vašeho příslušenství k myčce by měl být také čistič myčky. Ten vložte do myčky a nechte proběhnout celý cyklus naprázdno, to znamená bez nádobí. Jako efektivní čistič lze použít i odvápňovač, který naředíte vodou. Jakmile proběhne cyklus bez nádobí, zkontrolujte stav myčky a odstraňte zbytky usazenin. Zejména se zaměřte na filtr a oblast okolo těsnění a pod ním. Především ve spodní části dveří může být těsnění extrémně znečištěné.

Náš tip: Pravidelnou údržbu vyžadují také další domácí spotřebiče. Přečtěte si, jak vyčistit zanesenou digestoř.

Co nepatří do myčky?

Abyste se vyhnuli případnému poškození vaší myčky, ale i umývaného nádobí, raději se některým kouskům vyhněte a myjte je v ruce. Patří mezi ně dřevěné nádobí – vařečky, prkénka, a podobně. Dřevo může dlouhodobým působením vody nabýt a různě se pokroutit. Takže se později už hodí pouze pro použití ve vašich krbových kamnech. Do myčky také nedávejte nádobí z plastu, který není schopný odolat působení vyšších teplot. Ke zdeformování může dojít také v případě lepených rukojetí u nejrůznějších nožů, škrabek, struhadel a podobně. I ty raději omyjte v ruce.

Dobrá rada: Do myčky nepatří ani rodinné stříbro, tedy stříbrné příbory a nádobí. Mohlo by se působením chemikálií a vysokých teplot nevratně poškodit.



Související produkty