Výhody sypaného čaje, které vás přesvědčí o jeho konzumaci

Kupujete také barevné krabičky obsahující čaj v sáčku anebo raději dáváte přednost kvalitnímu čaji sypanému? Každý, kdo ochutnal obojí a poznal rozdíl, má zřejmě již jasno.

Pro toho, kdo ale ještě váhá, jsme připravili tento článek, který výhody sypaného čaje přehledně sumarizuje.

1.Ranní rychlovka versus hluboký zážitek

Většina z nás pije čaj tak, že si ráno hned poté, co vstane, zalije čajový sáček horkou vodu a nechá jej po dobu ranní hygieny vylouhovat. Poté jej již zchladlý do sebe kopne na cestě do práce a je po zážitku. K tomuto účelu pytlíkový čaj sice plně postačí, protože v rychlosti nedokážete vnímat jeho chuť. Chcete-li si ale opravu vychutnat kvalitní čaj, sáhněte raději po čaji sypaném. Ten se hodí jako základ odpoledního čaje o páté, který si dopřejete ještě v práci, anebo jako součást večerního relaxačního rituálu, který vás příjemně uvolní a přinese nevšední zážitky.

2.Na výrobu sypaného čaje se používají kvalitnější lístky

Každý, kdo pije čaj kvůli jeho chuti, si dává záležet na výběru opravdu kvalitní suroviny na jeho přípravu. Do sáčkových čajů se obvykle používají horší druhy čaje, případně zbytky po jeho výrobě. V případě sypaných čajů si naopak můžete být jisti, že ve většině případů pro jeho výrobu byly použity jen ty nejkvalitnější nenadrcené lístky, které se po zalití horkou vodou krásně rozvinou a prozradí svoji původní podobu. Kromě toho lze u sypaného čaje zjistit snáze jeho původ, zpracovatele i pěstební oblast. Všechny tyto parametry pak mají vliv na to, jak bude čaj chutnat i jaká bude jeho barva.

3.Kousek přírody na vaší dlani

Ani sebe bizarnější tvar čajového sáčku nenahradí ten pocit, kdy si na dlaň vezmete trochu sypané čajové směsi a prohlížíte si její jednotlivé složky. Můžete si je ohmatat, přičichnout si anebo je promnout v prstech. Díky volnému prostoru, který v sáčku rozhodně nemají, jim pak po zalití vodou dáte dokonalý prostor na to, aby se ukázaly v celé své kráse.

4.Sypaný čaj pomůže zhubnout i gurnámům

Každý, kdo miluje skvělé jídlo a pití, jistě rád tráví dlouhé hodiny zkoumáním jednotlivých ingrediencí nové chutě a jejím vylepšováním. V případě pokrmů může být důsledkem nadváha. Jestliže si však chcete bez výčitek nepřetržitě dopřávat nové chutě a vůně klidně z exotických zemí, sypaný čaj vám k tomu skvěle poslouží, aniž byste jeho konzumací přibrali byť jediný gram. V případě sypaného čaje máte možnost výběru ze stovek různých variant té nejvyšší kvality. Volit můžete z jednodruhových čajů i aromatizovaných směsí s přidaným sušeným ovocem, citronovou trávou, jasmínem anebo dalšími méně obvyklými složkami. Volit můžete také z různých odrůd čaje. Je jen na vás, zda strávíte večer s Rooibosem, Assamem, Yunnanem anebo Fujiyamou. Kvalitní sypaný čaj můžete vybírat také podle lokality jeho původu, kterou se ale u čaje v sáčku jen těžko dozvíte. V případě tohoto čaje vás musí uspokojit lakonické prohlášení o tom, že původ čaje lze vysledovat v Číně nebo v Indii.

5.Sypaný čaj pomáhá s navazováním přátelství

Kde jinde se člověk uvolní natolik, aby mohl začít dobře poznávat toho druhého, než nad šálkem kvalitního čaje. Tím spíše, že hovory nad čajem se přirozeně týkají příjemných věcí. Rituál pití čaje se v našich zemích sice teprve usidluje, jeho sílu však již poznává široké spektrum lidí různých věkových i zájmových skupin. Právě kvalitní sypaný čaj, jehož konzumaci si společně užijeme, je prostředníkem pro vzájemné propojování na první pohled nesourodých lidských skupin a slouží jako prostředek pro navazování nových přátelství.

6.Tradice, která jen tak nevymizí

Kromě všech výše uvedených předností patří konzumace ručně zpracovaného kvalitního sypaného čaje k tradicím, které si může vychutnat chudý i bohatý, muž i žena, dospělý i dítě. Kvalitní čaj na rozdíl od například kvalitního alkoholu není příliš finančně náročný a jeho chuť a vůně dokáže často opravdu překvapit. Tato tradice zřejmě hned tak nevymizí a bude se předávat nejen mezi příslušníky tradičních čajových národů, ale i mezi těmi, kteří mají jako národní nápoj něco úplně jiného.



Související produkty