Využití a vlastnosti aroma silic

Podzimní pošmourné počasí nemusí být jen důvodem ke špatné náladě. Dlouhé večery můžete využít k veskrze příjemným činnostem. K navození příjemné atmosféry poslouží dobrá kniha, ale i příjemná vůně.

Aromaterapie využívá přírodní vonné esence, které mají pozitivní vliv na lidské tělo i psychiku. Užijte si je právě na podzim.

Kde se berou éterické oleje?

Esenciální éterické oleje jsou přírodní koncentrované oleje získávané z různých částí rostlin. Mohou se lisovat z listů, květů, ale i kůry či kořenů. Jejich složení je natolik unikátní, že je není možné vyrobit v laboratoři. Množství surovin, které je potřeba na pár kapek éterického oleje bývá poměrně značné, proto bývají tyto oleje také dost drahé.

Jak éterické oleje využijete?

Esenciální oleje využijete v oblasti wellness, kde jsou prakticky nepostradatelná. Zpříjemní vám masáž, koupel, ale i volné chvíle. Aromatický masážní olej si můžete snadno vyrobit smícháním neutrálního masážního oleje s několika kapkami oblíbeného esenciálního oleje. S využitím aroma lampy si krásně provoníte byt, a stačit vám k tomu bude opravdu jen pár kapek oleje. Příjemná atmosféra bude k nezaplacení. Éterické oleje můžete i inhalovat. Několik kapek oleje nakapejte na kapesník nebo polštář a vdechujte. Pokud máte ucpaný nos, můžete přidat několik kapek oleje do teplé vody a inhalovat výpary.

Přečtěte si také: Wellness a bylinné čaje podpoří vaši životní pohodu

Jaké jsou výhody esenciálních olejů?

Esenciální oleje mají na člověka mnoho pozitivních účinků. Mají nejen příjemnou vůni, ale může mít také pozitivní vliv na náladu, koncentraci nebo spánek. Některé oleje mají navíc antibakteriální účinky, a proto je lze použít v období zvýšeného výskytu chřipek a nachlazení.

Který éterický olej je pro mě ten pravý?

Existuje mnoho různých druhů éterických olejů s různými účinky. Záleží jen na vás, který si pro sebe vyberete. Volit můžete podle vůně anebo si nechat doporučit éterický olej podle jeho účinků.

Harmonizace psychiky

Pro zklidnění po dlouhém dni, uvolnění napětí a navození dobré nálady se hodí například éterický olej z červeného pomeranče. Podobně funguje také olej z levandule, který lze navíc použít i při klimakterických obtížích. Použít ho můžete i při nespavosti a bolestech hlavy. Při chřipce a nachlazení pomůže k celkovému zklidnění a relaxaci, která je v tomto období více než třeba. Antidepresivně pak působí olej z růžového dřeva, který zklidňuje bolesti hlavy a je vhodný pro regenerační koupele pokožky. Uvolňuje svalovou ztuhlost, navozuje pohodu a relaxaci. Podobné vlastnosti má i éterický olej ze santalového dřeva, který je navíc mírně erotizující. Parádně ho tedy využijete právě v dlouhých zimních večerech.

Náš tip: Provoňte si místnost předem připraveným sprejem s obsahem éterického oleje z levandule.

Stimulace

Mezi éterické oleje, které mají naopak stimulační účinky, patří například rozmarýn. Je to vynikající volba pro případy, kdy se potřebujete soustředit, například při studiu nebo práci. Tento olej má silnou, kořeněnou a kafrovou vůni. Pomáhá při nachlazení, chřipce a revmatismu, a proto je vhodný i k masážím bolavých svalů. Podobný účinek na koncentraci může mít i mátový olej. Ten má navíc chladivé účinky, které oceníte spíše v horkých dnech. Éterický olej z eukalyptu má také spíše stimulační účinky. Oceníte ho ale především, pokud budete trpět dýchacími obtížemi. Kromě toho, že čistí vzduch, ovlivňuje také příznivě migrénu a má pozitivní účinky na pleť s akné.

Tip redakce: Eukalyptový éterický olej snižuje horečku, odstraňuje únavu a stres a optimalizuje hladinu krevního cukru. Mátový olej zlepší zažívání.

Rýma a nachlazení

Při rýmě a nachlazení je vhodný éterický olej z cedrového dřeva, který zároveň usnadňuje vykašlávání. Jeho sladké dřevité aroma s kafrovým nádechem si rychle oblíbíte. Na nachlazení můžete zkusit ale také zázvorový éterický olej s mírně nahořklým aroma. Zvyšuje krevní tlak, prohřívá a je proto ideální k masážím.



Související produkty