Jaké jsou výhody zeleného čaje?

O tom, že zelený čaj působí na lidský organismus blahodárně, již dnes zřejmě nikdo nepochybuje. Jeho konzumace se doporučuje po prohýřené noci, ale i při snaze zhubnout.

Zelený čaj povzbuzuje podobně jako káva, ale látky, které obsahuje, jsou mnohem šetrnější nejen pro naše trávení. Jaké další výhody má pití zeleného čaje a proč bychom si jej měli dopřávat pravidelně?

Zelený čaj k práci

Máte ve zvyku si před každou prací spojenou s intenzivnějším soustředěním připravit šálek kávy a tu pak pomalu usrkávat? Možná jste si všimli, že po takovém dýchánku jste mnohem unavenější než předtím.  Nepřisuzujte to pouze náročné práci. Káva vás totiž povzbudí maximálně na 30 minut až jednu hodinu a poté se po ní můžete cítit malátní a hůře se soustředit. Zelený čaj má účinky poněkud jiné. Obsahuje totiž kromě kofeinu také L-theanin, který prodlužuje povzbuzující účinky. Díky jejich synergickému efektu dochází ke zvyšování produkce dopaminu v lidském těle, v důsledku něhož si můžete připadat radostnější a plní pozitivních emocí. Současně nebudete cítit únavu a ospalost.

Věděli jste, že: Pravidelnou produkci dopaminu můžete podpořit také konzumací některých potravin. Kromě zeleného čaje jde o avokádo, mandle anebo trochu rozporuplnou čokoládu.

Zelený čaj ke sportu

Díky vysokému obsahu antioxidantů je zelený čaj skvělým prostředkem pro podporu metabolismu, ale také pomáhá alespoň minimálně zamezovat nežádoucímu nárůstu hmotnosti. Antioxidanty pak působí také jaké velmi účinný prostředek pro zpomalení předčasného stárnutí. Díky obsahu kofeinu se můžete těšit na méně efektivní ukládání přijatých kalorií a tím snazší udržení ideální hmotnosti. Zelený čaj také snižuje chuť k jídlu a samozřejmě i podporuje spalování již přijatých kalorií. Zelený čaj navíc můžete pořídit také v jeho ochucené variantě. Ta vzniká obvykle přidáním několika snítků sušených aromatických bylinek. Mezi nejčastější příměs v zeleném čaji patří jasmín. Ochutnejte například jasmínový zelený čaj Organic z produkce Kusmi Tea. Uvidíte, že vás jeho chuť nadchne a zajistí vám chybějící chuťové vjemy, které při hubnutí postrádáte.

Přečtěte si také: Výhody sypaného čaje, které vás přesvědčí o jeho konzumaci

Zelený čaj pro výkonnější mozek

Abyste mohli studovat a pracovat, potřebujete mít tzv. jasnou mysl, váš mozek musí pracovat spolehlivě a zároveň si dobře pamatovat zpracovávané informace. I tyto procesy dokáže zelený čaj podpořit. Zkuste si jednou k práci místo kávy uvařit právě šálek tohoto lahodného jemného zeleného čaje z produkce Kusmi Tea a pozorujte jeho účinky sami na sobě.

Lepší nálada a návrat chuti do života

Již zmíněný kofein v kombinaci s L-theaninem se postarají o zlepšení vaší nálady. Společně s vámi totiž budou bojovat proti úzkostem a depresím, které se v hojné míře vyskytují v chladnějším období roku a jsou spojené s nedostatkem denní světla. Se šálkem zeleného čaje v ruce zimou projdete radostněji.

Náš tip: Vylouhujte si v šálku zeleného čaje čerstvě utržený snítek máty a vychutnejte si okamžik s tímto božským nápojem. Neobvyklé spojení vás nadchne. Porovnat ho můžete s chutí výjimečného čaje Spearmint Green Teadárkového setu Kusmi Tea.

Máte potíže se zrakem?

Pak je právě zelený čaj nápojem, který byste si měli dopřávat pravidelně. Díky vysokému množství katechininů, které jsou mimo jiné obsaženy také v červeném víně, dochází ke snížení vlivu nežádoucích volných radikálů na některé tělesné orgány od žaludku až po oči. Některé studie dokonce nevylučují přímou souvislost pravidelné konzumace zeleného čaje s preventivní ochranou před rozvojem očních chorob.

Tip redakce: Katechininy jsou obsaženy také v drobném ovoci, jako například borůvkách, malinách, brusinkách, ale i švestkách a modrých vínových hroznech.



Související produkty