Jaký odvápňovač vybrat pro váš kávovar a proč je jeho použití tak důležité?

Pečujte o svůj kávovar či espressovač tak, aby fungoval co nejdéle. Základem údržby kávovaru by se měla stát pravidelná výměna vodního filtru a celkové vyčištění a odvápnění přístroje.

Tvrdá voda je problémem, s nímž se musí vypořádat celá řada domácích spotřebičů. Začne-li ve vaší varné konvici chrastit uvolněný vodní kámen, máte problém. Nejenže je potřeba ji vyčistit, měli byste se zaměřit také na to, jak předejít jeho dalšímu usazování. Vodní kámen totiž kromě domácích spotřebičů ovlivňuje negativně také lidské zdraví. Poznáte to především podle zhoršující se kondice vašich ledvin a změněné barvě vaší zubní skloviny. Proto je dobré pitnou vodu z vodovodního kohoutku filtrovat prostřednictvím speciálních filtračních patron vložených například do filtračních konvic, lahví nebo kohoutkových filtrů. Praktické jsou také vodní filtry pro domácí spotřebiče, které ochrání před usazeninami vaše kávovary, pračky, myčky nádobí a žehličky.

Co když se vodní kámen ve vašem spotřebiči již usadil?

Jestliže bylo vaše zařízení již tímto nepřítelem napadeno, je na čase mu pomoci. Zřejmě všichni známe přírodní způsoby, jak se s vodním kamenem vypořádat, které spočívají v použití kyseliny citronové či octa. Ty sice pomohou odstranit slabší nánosy vodního kamene, s těmi silnějšími si však neporadí. Není také možné je použít ve všech spotřebičích používajících vodu, protože je mohou poškodit.  S opravdu silnými vrstvami vodního kamene pomohou na trhu dostupné odvápňovací prostředky značek Saeco, DeLonghi, Durgol či Filter Logic, které jsou dostatečně silné, ale zároveň jemné, takže vašemu přístroji nezpůsobí žádnou újmu.

Odvápněte svůj kávovar

Pečujte o svůj kávovar či espressovač tak, aby fungoval co nejdéle. Základem údržby kávovaru by se měla stát pravidelná výměna vodního filtru a celkové vyčištění a odvápnění přístroje. Vodní kámen je totiž příčinou vzniku koroze na součástech uvnitř kávovaru a mimo jiné také zabraňuje správné cirkulaci vody. V důsledku toho se zvyšuje spotřeba elektrické energie a negativně je ovlivněna také chuť a vůně připravované kávy. Použití odvápňovače ve vašem kávovaru je zcela zdravotně nezávadné, v souladu s návodem výrobce byste však přístroj před dalším použitím měli propláchnout čistou vodou. Na trhu jsou dostupné jak specializované odvápňovače pro konkrétní přístroje, například DeLonghi EcoDecalk, či univerzální prostředky schopné ošetřit jakýkoliv přístroj od kávovaru po pračku. Často využívané jsou například čističe značky Filter Logic.

Jaké odvápňovače lze na trhu sehnat?

Kromě klasických tekutých prostředků narazíte často také na prostředky ve formě prášků a tablet. Některé prostředky jsou určeny přímo pro kávovary konkrétních značek, jiné jsou zcela univerzální a použít je můžete prakticky v jakémkoliv kávovaru. Jak upozorňuje většina výrobců opravdu kvalitních kávovarů, pro správnou funkci zařízení je potřeba v přístroji pravidelně měnit vodní filtr. Právě díky němu se ve vašem kávovaru usazuje méně vodního kamene. Filtry do kávovaru zakoupíte přímo od svého výrobce nebo můžete využít některou z cenově výhodných alternativ, které na našem trhu nabízí například anglická značka Filter Logic. Smyslem filtru do kávovaru je zlepšit chuť připravované kávy prostřednictvím odfiltrování škodlivých látek z vody. V té mohou být kromě vodního kamene rozpuštěny například těžké kovy, pesticidy či zbytky po dezinfekci vody, mezi nimiž vyniká především nechvalně proslulý chlór.

Jak odvápnit pračku a myčku nádobí?

Používáte doma i velké spotřebiče, které zahřívají vodu, jako například myčku nádobí nebo pračku? Kdo by rád pral či myl nádobí ručně. I o tato zařízení se musíte postarat. I v nich je potřeba pravidelně měnit filtry a odvápňovat je. Pořiďte si pro jejich údržbu kvalitní odvápňovače a filtry značky Filter Logic nebo ty dodávané přímo vaším výrobcem. Pravidelné odstraňování vodního kamene zajistí optimální účinnost pracího cyklu a postará se také o delší životnost vaší pračky. Totéž platí i pro myčky nádobí. Čistá myčka nádobí je ve své činnosti mnohem efektivnější a nádobí umyje bez šmouh a usazenin. Speciálně v myčkách nádobí nezapomeňte na pravidelné vyprazdňování filtru zabraňujícího vniknutí zbytků potravin do odpadu, což by mohlo mít za následek ucpání a poškození čerpadla. Nefunkční čerpadlo pak v myčce ovlivní nejenom účinnost mytí, ale také vznik nepříjemného zápachu.

Jaký odvápňovač použít pro žehličku?

Zanechává vaše žehlička na oblečení bílé skvrny? Je čas na její vyčištění a zbavení vodního kamene. Zapomeňte na domácí zlepšováky v podobě octu či kyseliny citronové, které mohou poškodit křehké součástky uvnitř přístroje a být příčinou koroze kovových částí, a pořiďte si efektivní a zároveň šetrné odvápňovací prostředky, které jsou speciálně navrženy pro odstranění vodního kamene ze žehličky. Jejich pečlivě zvolená receptura si poradí s tímto nepřítelem i na hůře dostupných místech a důkladně vyčistí celé zařízení. Vy si pak již budete moci užít jen bezproblémové žehlení s vaší čistou pomocnicí.

Obsahuje váš přístroj vodní filtr?

Můžete si gratulovat. Právě díky tomuto nenápadnému pomocníkovi nebude nutno zařízení odvápňovat a čistit tak často. Podmínkou je ovšem pravidelná výměna filtrační náplně, která do sebe pohlcuje všechny nežádoucí látky včetně vodního kamene. Její kapacita je ovšem omezena a na doporučenou četnost výměn vodního filtru byste se měli ptát již při koupi konkrétního spotřebiče. Interval výměny filtrační patrony ovlivní také stupeň tvrdosti vaší vody a četnost používání přístroje. Samozřejmě platí, že čím tvrdší voda vám z kohoutku teče, tím častěji byste filtr měli měnit.



Související produkty