Moka konvička. Proč jí dát šanci?

Moka konvička patří k tradičnímu způsobu přípravy kávy, který je typický především pro francouzský a italský venkov.

To vám ale nebrání v tom ji vyzkoušet a užít si špičkovou chuť kávy, kterou v ní připravíte. Jaká je káva z moka konvičky? A proč jí dát šanci na to, aby nadchla i vaše chuťové pohárky?

moka konvička s kávouKde se vzala moka konvička?

Moka konvičky jsou často přehlíženy ve prospěch populárnějších metod vaření kávy. Existuje ale několik dobrých důvodů, proč jim dát šanci. Kromě snadné přípravy kávy s intenzivní chutí, vás může překvapit také plná šíře chutí kávy. Káva připravená v moka konvičce je pokaždé jiná a pokaždé vás překvapí. Její vlastnosti můžete korigovat rychlostí ohřevu, ale také celkovou délkou varu. Je jen na vás, jakou chuť bude vaše káva z moka konvičky mít.

Jak chutná káva z moka konvice?

Káva uvařená v moka konvičce má jedinečnou chuť, kterou při jiném způsobu přípravy nenajdete. Tajemství spočívá v tlaku, který moka konvička vytváří a který tlačí vodu nahoru přes filtr a kávovou sedlinu do horní komory konvičky. Tímto procesem se z kávy získá více oleje a chutě, což vede k bohatšímu a plnějšímu šálku kávy. Nápoj z moka konvičky však nemá tak bohatou cremu jako káva z automatického kávovaru. To mu však mnoho milovníku tohoto způsobu přípravy kávy rádo odpustí.

Přečtěte si také: Druhy kávových nápojů, které překvapí vaše chuťové pohárky

Jaká káva je do moka konvičky vhodná?

Prakticky nezáleží na tom, jestli použijete robustu nebo arabicu anebo nějakou jejich směs. Druh kávy do moka konvičky vybírejte podle své chuti. Mnohem důležitější je ale stupeň jejího mletí. Platí pravidlo, že čím jemnější mletí, tím intenzivnější káva. Hrubost mletí také určuje dobu přípravy. Na druhou stranu si ale dejte pozor, na to, aby káva nebyla namletá příliš jemně. Protože poměrně nízký tlak, který v moka konvičce vzniká, by skrz kávu neprotlačil horkou vodu. Pokud je káva namleta naopak příliš hrubě, nedostane šanci rozvinout svoji přirozenou chuť. Ideální je nechat si přímo v obchodě namlít zrnkovou kávu na hrubost vhodnou do moka konvičky. Profesionální prodejci kávy vám v tomto určitě vyjdou vstříc.

Jak moka konvičku používat?

Naplňte spodní komoru konvice vodou, vložte filtr a naplňte jej mletou kávou. Dbejte na to, abyste kávu příliš nezhutnili, protože by to ztížilo průtok vody. Postavte konvičku na sporák na nízkou teplotu a počkejte, až se káva se začne objevovat v horní komoře konvičky. V tomto okamžiku odstavte konvici z ohřevu, aby káva nezhořkla.

Jak vybrat moka konvičku?

Především podle materiálu a objemu. Moka konvičky se původně vyráběly z hliníkové slitiny, která je ale v současné době již zdravotně nezávadná. Její předností je především nízká cena a dlouhá trvanlivost. Taková je třeba Moka konvička Orion s objemem 200 ml. Setkat se můžete ale také s moka konvičkami z nerezové oceli, které jsou sice dražší, zato s nimi máte jistotu, že kupujete luxusní výrobek, který ozdobí vaši kuchyni. A pokud jste milovníci tradic, rozhodně vás nenechá chladnými moka konvička Bialetti Moka Express v barvách italské trikolóry. Jedná se o nadčasový design, který těší milovníky moka konviček již po několik generací. Při volbě objemu moka konvičky narazíte nejčastěji na modely, které zvládnou připravit naráz 200 ml nebo 300 ml kávy. V prvním případě se objem moka konvičky počítá na 4 šálky, v tom druhém na 6 šálků.

Tip redakce: Chcete zjistit více o moka konvičkách Bialetti? Tak si určitě přečtěte náš článek o této jedinečné italské značce, která se v oblasti výroby moka konviček pohybuje již více než 100 let. Garantujeme vám, že potom už nebude chtít jinou značku moka konvičky.



Související produkty