Odvápňování je nezbytnou součástí údržby kávovaru. Provádíte ho správně?

Nechutná vaše káva tak, jak by měla? Možná je načase odvápnit váš kávovar?

Pravidelným odvápňováním předejdete usazování minerálních látek v úzkých hadičkách kávovarů a váš přístroj bude pracovat efektivněji. Odstraňování vodního kamene však není tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát. Použitím agresivních čisticích prostředků můžete zapříčinit horší funkci a kratší životnost vašeho kávovaru. Je dost dobře možné, že při nedostatečném výplachu se nevhodné odvápňovací prostředky projeví i na chuti vaší kávy.

Jak často odstraňovat vodní kámen?

Četnost, s jakou je třeba odstraňovat vodní kámen, závisí na tvrdosti vaší vody a na tom, jak často kávovar používáte. Nejdelší interval se pohybuje okolo 3 až 6 měsíců. Pokud vám ale z kohoutku teče opravdu tvrdá voda, možná bude třeba po přípravku na odvápnění sáhnout i častěji. Vše záleží na vaší zkušenosti s vodou a kávovarem.

Co je odstraňování vodního kamene?

Odstraňování vodního kamene je proces odstraňování minerálních usazenin z nádržky na vodu, topného tělesa a dalších částí kávovaru. Tyto minerály se mohou časem hromadit, ucpat úzké hadičky a trubičky a způsobit, že kávovar bude pracovat méně efektivně. Kromě toho může nahromadění těchto minerálů ovlivnit také chuť vaší kávy.

Přečtěte si také: Druhy kávových nápojů, které překvapí vaše chuťové pohárky

Nejlepší přípravky na odstraňování vodního kamene

Na trhu existuje řada různých výrobků, které můžete použít k odstranění vodního kamene z kávovaru. Ne všechny tyto výrobky jsou však stejné. Některé z nejoblíbenějších přípravků na odstraňování vodního kamene obsahují kyselinu citronovou, která účinně odstraňuje minerální usazeniny. Kyselina citronová však může být také žíravá, proto je důležité pečlivě dodržovat pokyny a po čištění kávovar důkladně vypláchnout. Další způsoby odstraňování vodního kamene spočívají ve využití octa. Po tom ale zůstane v kávovaru pachuť, která je téměř neodstranitelná. A ruku na srdce, kdo by toužil po kávě s vůní octa? Nejlepší je pořídit přípravek přímo určený na odvápňování vašeho typu kávovaru.

Špičková péče pro kávovary DeLonghi

Kávovary DeLonghi jsou známé svou kvalitou a spolehlivostí. I ty nejlepší kávovary je však třeba řádně udržovat. Pravidelné odstraňování vodního kamene je nezbytné pro udržení kávovaru v dobré kondici a zabránění usazování minerálů. Také jím pomůžete vašemu kávovaru pracovat efektivněji a ušetříte peníze za energii. Kromě toho si díky pravidelnému odstraňování vodního kamene z kávovaru budete moci dopřát tu nejlepší možnou chuť vaší kávy. Nečekejte tedy, až vaše káva nebude chutnat tak dobře, jak by měla. Pořiďte si přípravek na odstraňování vodního kamene určený speciálně pro kávovary DeLonghi a udržujte svůj kávovar ve špičkové kondici.

 

DeLonghi Eco Decalk - pro pravidelnou péči o váš kávovar

Jestliže hledáte jednoduše použitelný tekutý přípravek pro odvápňování vašeho kávovaru DeLonghi, který je navíc šetrný k životnímu prostředí, přestaňte hledat. Právě jste ho našli. Je jím odvápňovací prostředek DeLonghi EcoDecalk, který uvnitř vašeho espressovače zatočí nejen s vodním kamenem, ale také s dalšími anorganickými sloučeninami. Dobrou zprávou je, že vše, z čeho se tento odvápňovač skládá, je biologicky odbouratelné. Počínaje přípravkem samotným a konče jeho obalem a dokonce i etiketou. Hlavní složkou prostředku DeLonghi EcoDecalk je kyselina mléčná vyrobená ze surovin rostlinného původu. Díky tomu se nemusíte obávat tento přípravek používat i ve vašem kávovaru. Na chuť vaší kávy totiž nebude mít žádný negativní vliv, a dokonce může pomoci k tomu, že se sníží spotřeba energie vašeho přístroje až o třetinu. A to už stojí za vyzkoušení. Co říkáte? Jedno balení o objemu 0,5 l navíc vystačí na až na 5 odvápňovacích cyklů.



Související produkty