Překvapivé vlastnosti kofeinu

Asi každý, kdo pije kávu, ví, že obsahuje kofein. To není žádné tajemství. Právě tato látka nám dodává energii a pomáhá nám překonat o náročnější části dne.

Co je ale kofein a kde se bere? A jaké jsou jeho další účinky na náš organismus, o kterých je zkrátka dobré vědět? Pojďme se kofeinu podívat na zoubek.

Přírodní stimulant s nečekanými účinky

Kofein je přírodní stimulant, který najdeme v kávových zrnech, čajových lístcích (thein), kakaových bobech, bobulích guarany, ale i listech cesmíny paraguayské (yerba maté).

Jak kofein funguje?

Kofein stimuluje centrální nervový systém, zvyšuje koncentraci a uvolňuje nás. Není divu, že my lidé kofein v té či oné podobě konzumujeme již po staletí. Je známo, že má i další dobré i špatné vlastnosti. Kofein pomáhá například zlepšovat koncentraci, prodlužovat dobu, po kterou se dokážeme soustředit, ale také zlepšuje logické myšlení a paměť. To se hodí nejen pro studenty na přednášce, ale také pro zaměstnance ve firmě, kteří již třetí hodinu sedí na poradě s nejasným koncem.

Přečtěte si také: Druhy kávových nápojů, které překvapí vaše chuťové pohárky

Doba působení kofeinu záleží na vlastnostech vašeho těla

Jak dlouho bude povzbuzující účinek kofeinu trvat, závisí také na vašich individuálních vlastnostech. U někoho může trvat i několik hodin, zatímco u jiného to může být jen otázka několika minut. Průměrná doba trvání vlivu kofeinu je čtyři až šest hodin po požití šálku kávy. To však neznamená, že po uplynutí této doby již nebudete pociťovat žádné účinky kofeinu. Pokud během dne neustále pijete kávu nebo energetické nápoje, může povzbuzující účinek trvat mnohem déle a ztížit vám noční usínání. Doba působení kofeinu závisí samozřejmě také na kvalitě kávy, kterou si dopřejete. Vsaďte proto raději vždy na dobrou zrnkovou kávu a z ní připravené krásně vonící espresso.

Kofein je návykový

Bohužel, stejně jako každý jiný stimulant, je i kofein návykový. Způsobuje fyzickou a psychickou závislost. Když pijeme kávu pravidelně, naše tělo si na ni zvykne a potřebujeme jí stále více, abychom pocítili její účinky. Je to proto, že kofein blokuje adenosinový receptor, který je zodpovědný za pocit únavy. Čím častěji pijeme kávu, tím více si na ni naše tělo zvyká a tím menší účinek na nás má. Proto je dobré čas od času kávu vyměnit za jiný nápoj, například čaj, který obsahuje jinou formu kofeinu.

Pozor na předávkování kofeinem

Právě k němu může dojít poměrně snadno. Více než 550 mg kofeinu denně již může vést k nepříjemným stavům souvisejícím s jeho předávkováním. Patří mezi ně například úzkost, podrážděnost, třes, žaludeční problémy a nepravidelný srdeční tep. Proto je nejlepší nepřekračovat doporučenou maximální dávku 350 mg denně. Například v běžném šálku kávy přitom najdete až 150 mg kofeinu, v instantní kávě je ho zhruba polovina. Kofein ale obsahují i kávové nápoje a čaj. Třeba takové cappuccino ho v sobě může mít až 40 mg a černý čaj zhruba stejně. V zeleném čaji najdete kofeinu méně, ale i v jeho případě je dobré být obezřetný. Čas od času je proto dobré osvěžit svůj pitný režim bylinkovým čajem.

Náš tip: Vyzkoušet můžete například některý z řady wellness a bylinných čajů Kusmi Tea, které báječně chutnají

Mýty spojené s kofeinem

Někteří lidé se konzumaci kávy vyhýbají kvůli jejím močopudným účinkům a zvýšené intenzitě vyplavování živin z těla. To je ale zbytečné. Pokud tělu dopřejete dostatek živin, nemusíte se v pití kávy omezovat. Stejně tak se často objevuje přesvědčení o tom, že nadměrná spotřeba kávy úzce souvisí s chorobami srdce a cév. Nutno podotknout, že právě častější konzumace kávy se objevuje u lidí se sedavým zaměstnáním, kteří se vyhýbají pohybu a případně i kouří. Nejde tedy jen o vliv kávy, ale i dalších faktorů, které mohou vést ke zvýšenému výskytu kardiovaskulárních chorob.

Kofein se využívá také jako léčivo

Tato informace může být pro někoho překvapivá, i když možná některé dámy mají zkušenosti s krémy s obsahem kofeinu. Kromě toho je kofein využíván i jako součást léků proti bolesti. Jeho účinky totiž způsobují uvolňování dopaminu, hormonu rozkoše. Kofein také snižuje hladinu histaminu v těle, který je zodpovědný za alergické reakce v organismu, proto je možné, že ho najdete ve složení léků potlačujících alergické reakce.



Související produkty