5 důvodů, proč jíst čokoládu

Není snad na světě člověka, který by nemiloval čokoládu. Její dokonale vyvážená chuť podráždí chuťové pohárky a jemně vás přesvědčí o tom, že život je krásný.

S konzumací čokolády jsou samozřejmě spojeny některé nepříjemné vedlejší účinky, jako je nárůst hmotnosti a vznik závislost. Pokud to ale nepřeženete, může vám čokoláda přinést mnoho skvělých benefitů. Proč si ji dopřát v jakékoliv podobě a proč mít vždy kousek čokolády při ruce? Přinášíme hned 5 důvodů, proč by se právě čokoláda měla stát vaším společníkem v dobrém i ve zlém.

1.Antioxidační vlastnosti

Jednou ze složek, ze kterých se čokoláda vyrábí, jsou kakaové boby. Ty jsou mimo jiné obsaženy také v kakau. Jsou bohaté na antioxidanty, které působí pozitivně na buněčné stárnutí. Pozitivně působí také na zdraví vašeho mozku a pomáhají posilovat paměť a koncentraci. Sice to není o tom, že byste díky pravidelné konzumaci čokolády přestali stárnout, ale vaše buňky se mohou dostat do lepší kondice a netrpět vlivem volných radikálů.

Přečtěte si také: I kofein má vlastnosti, které vás překvapí

2.Zlepšení nálady

Všimli jste si, že vždy poté, co si dáte i jen malý kousek čokolády, vypadá svět mnohem růžovější?

Čokoláda je známá svými vlastnostmi zlepšujícími náladu; podporuje produkci serotoninu, který pomáhá navodit pocit štěstí a dobré nálady. A právě to je důvod, proč jsou na ní mnozí závislí a s její konzumací nemohou přestat až do té míry, že si zadělají na obezitu. Pokud si chcete dopřát chuť čokolády, a přitom nepřibrat tolik, můžete začít čokoládu pít. Když si místo kávy čas od času dopřejete horkou čokoládu, vaše chuťové pohárky dostanou, co potřebují a dají vám chvíli pokoj.

Mohlo by vás zajímat: Vaši životní pohodu zlepší také wellnes a bylinné čaje

1.Zvýšení energie

Všichni víme, jaké to je, když se najednou cítíme zcela vyčerpaní a neschopní cokoli dělat. I v takových případech se může hodit horká čokoláda. Je to skvělý způsob, jak rychle získat energii a zůstat během dne čilý. Horká čokoláda obsahuje přírodní cukry, které se v těle snadno vstřebávají a poskytují okamžitou dávku energie. Co takhle si pravidelný šálek horké čokolády zpestřit horkou bílou čokoládou? Dopřát si ji můžete kdykoliv během dne, protože neobsahuje kofein jako káva a nenaruší tak vaše spánkové rytmy.

2.Obsah vlákniny

Možná se budete divit, ale v čokoládě je obsaženo více vlákniny než ve stejném množství kvalitního celozrnného chleba. Vláknina pomáhá zlepšovat trávení a předcházet kardiovaskulárním onemocněním. Kromě ní je kvalitní čokoláda bohatá také na zdravé tuky, které pomáhají regulovat metabolismus. Pokud tedy máte potíže s trávením, můžete do svého jídelníčku kromě zvýšeného množství ovoce a zeleniny zařadit také čokoládu.

3.Čokoláda jako afrodiziakum

Přemýšlíte o pořízení modré pilulky? Zapomeňte na ni a pojďte na to přírodně. Za skvělé afrodiziakum je již dlouhá léta považována čokoláda. Pomáhá zlepšovat krevní oběh, což vede k intenzivnějším pocitům. Pokud si ji navíc dopřejete pravidelně, zlepší i váš pohled na svět a třeba budete mít na intimní hrátky vyšší chuť.

Náš tip: Dobře vás uvolní a příjemně naladí také některé éterické oleje

Kolik čokolády si dopřát?

Vzhledem k tomu, že je čokoláda přímo kalorickou bombou, měli bychom mít její konzumaci pod kontrolou. Pokud sníte celou tabulku stogramovou čokolády najednou, můžete do sebe dostat v závislosti na její kvalitě, až 500 kalorií, což je zhruba třetina doporučeného průměrného denního příjmu energie. Optimální denní porce čokolády se pohybuje zhruba na třetině, tedy okolo třiceti gramů, jak doporučuje doktor Will Clower ve své knize: Jezte čokoládu a zhubněte.



Související produkty