Pečujte o svůj kávovar jako profesionál: Nejlepší způsoby čištění a údržby kávovaru

Vítejte v aromatickém světě voňavé a čerstvě mleté kávy, kde každý šálek začíná udržovaným kávovarem.

Čistý kávovar, o který je správně pečováno, je jediná cesta k dokonalé chuti kávy a jejímu bohatému aroma. A nejen to, nesmíme zapomínat ani na bakterie a plísně, pro které je vlhko a teplo, které kávovar při vaření produkuje, dokonalou živnou půdou. Pojďme si tedy ukázat jak se správně starat o kávovar, aby vám den co den připravoval jen tu nejlepší kávu bez zdravotních rizik.

Pravidelné čištění je základ

Než se pustíme do podrobností, je důležité si uvědomit základní pravidlo: pravidelné čištění je základ pro dokonalou chuť kávy. Každý šálek kávy je ovlivněn nejen kvalitou zrn a způsobem přípravy, ale také čistotou stroje, který ho připravuje a proto musíme myslet na jeho pravidelné čištění.

Po každém použití

Během jeho používání se v kávovaru usazují kávové sedimenty a ty je potřeba pravidelně odstraňovat. Nejlepší bude, pokud po každém použití mýdlovou vodou omyjete všechny odnímatelné části. Nezapomeňte ani otřít povrch kávovaru a nahřívací desku, pokud je součástí vašeho kávovaru. Po použití je také vhodné nechat otevřené víko zásobníku, aby mohl řádně vyschnout a netvořily se v něm zbytečně plísně a bakterie.

  • Věděli jste, že pro kvalitu kávy je také důležitá voda, ze které se připravuje? Přečtěte si více.

Každý den

Kávovar proplachujte čistou vodou, aby se odstranily zbytky olejů a kávové usazeniny, ideálně každý den. Většina kávovarů má tuto funkci zabudovanou přímo v nastavení a tak stačí jen kávovar naplnit vodou, pod trysku postavit větší nádobu a spustit program. O ostatní se už postará sám kávovar. Tento jednoduchý krok udrží váš kávovar čistý a prodlouží jeho životnost.

Jednou za týden

Při běžném používání vám bude stačit, když jednou za týden vyčistíte zásobník na kávu a dávkovač vody. Zbytky kávy se mohou nahromadit a ovlivnit chuť kávy. Jednou týdně proto vyčistěte zásobník na kávu a dávkovač teplou vodou a jemným čisticím prostředkem. Pokud si doma rádi připravíte napěněné cappuccina nebo latté, nezapomínejte ani vyčistit okruh pro mléko. Zabráníte tak hromadění zbytku mléka a jeho plesnivění, které nejen kazí chuť mléčných káv, ale především je zdraví škodlivé.

Jednou za měsíc

Alespoň jednou za měsíc věnujte čas kompletnímu pročištění celého systému. K tomu využijete speciální čistící tablety, které vložíte na určené místo ve vašem kávovaru, a zajistí hlubší čištění, které zbaví celý okruh silných usazenin a nečistot. Většina moderních kávovarů je vybavena speciálním čistícím programem, který vás podrobně navede. Nakonec doporučujeme kávovar ještě jednou propláchnout.

Jednou za čas odvápněte

Vápník a minerály obsažené ve vodě se usazují na vnitřních částech kávovaru a mohou jej poškodit. Možná si dokonce všimnete, že voda déle odkapává. Odvápňovat byste měli alespoň jednou za 3 až 6 měsíců, v závislosti na tom, jak často svůj kávovar používáte a tvrdosti vody. Pokud máte skutečně tvrdou vodu, tak i častěji. Pro odvápnění kávovaru můžete použít speciální odvápňovací tablety nebo tekuté odvápňovače. Pokud tyto produkty nemáte k dispozici, můžete využít i běžné domácí suroviny. Postačí vám bílý ocet nebo kyselina citronová. Tyto dvě látky jsou přirozeně kyselé a zároveň nejsou zdraví škodlivé, díky čemuž jsou ideální pro bezpečné a účinné odstranění vodního kamene. Stačí zásobník naplnit roztokem octa a vody 1:1, nebo 1 lžící kyseliny citronové na litr a do poloviny provařit. Pak nechte 30 minut odstát a opětovně zapněte a dokončete vaření roztoku. Po čištění ještě propláchněte dávkou čisté vody.

 

Pečlivá a pravidelná péče o kávovar není jen otravnou povinností, ale je nezbytná k tomu, abyste si mohli vychutnávat dokonalou chuť čerstvě uvařené kávy bez pachuti z usazených nečistot a plísní. Každodenní čištění a správná údržba vašeho kávovaru zajišťují nejen zdravotní bezpečnost, ale především zachovávají vysokou kvalitu a vynikající chuť kávy. Možná se vám do toho zprvu nebude chtít, ale věřte, že se to mnohonásobně vrátí v podobě kvalitní kávy a dlouhé životnosti kávovaru.



Související produkty