4 tipy, jak ozvláštnit kohoutkovou vodu, aby doopravdy chutnala

Tou nejpřirozenější tekutinou je pro naše tělo obyčejná voda. A klidně ta kohoutková. Co ale dělat ve chvíli, kdy nás svou chutí příliš neosloví? Tady je pár tipů, jak ji vylepšit!

Tip č. 1: Filtrační konvice

Prakticky každý v Česku má přístup ke zdravotně nezávadné kohoutkové vodě. Její kvalita, chuť a vůně se ale napříč republikou různí. Zatímco v některých okresech teče z kohoutků voda, která si svou kvalitou v ničem nezadá s vodou kojeneckou, jinde není její chuť a vůně zrovna dvakrát příjemná. Může za to větší množství minerálů a látek, prostřednictvím kterých se voda upravuje, i její přílišná tvrdost.

 

Naštěstí existuje řešení v podobě filtračních konvic, které vodu zbavují typického chlorového zápachu, těžkých kovů, které jsou ve vodě ve stopovém množství přítomny, některých herbicidů i pesticidů a vodního kamene.

To vše za předpokladu uchování optimálního množství minerálů, na které dohlíží speciální filtry. Takto upravená voda je navíc vhodná ke každodennímu pití i do domácích spotřebičů (např. varných konvic, kávovarů apod.), kterým prodlužuje životnost a zároveň zlepšuje chuť připravovaných nápojů.

Tip č. 2: Bylinky a ovoce

Vodu z kohoutku nebo tu, kterou jste přefiltrovali přes filtrační konvici, můžete samozřejmě dál chuťově vylepšovat. A to klidně bylinkami, které máte za oknem nebo na zahrádce. Skvělá je jejich kombinace třeba s ovocem. Pokud sázíte na klasiku, určitě vám zachutná citron a máta.

Máte-li raději divočejší kombinace, dopřejte si třeba vodu s bazalkou a čerstvými jahodami. Chutná je ale i josta, která je vlastně takovým křížencem rybízu a angreštu. Kromě bohaté chuti obsahuje i vitamin C a detoxikuje náš organismus. Vedle ale nešlápnete ani s heřmánkem a čerstvým nakrájeným zázvorem.

Tip č. 3: Slaďte. Ale s rozmyslem

Sáhnout můžete po přírodních produktech v podobě farmářských ovocných sirupů (v naší nabídce jsou zastoupeny třeba ty od české výrobní firmy Topvet) nebo po klasickém medu, který je účinným antioxidantem a skvěle se bude vyjímat třeba ve společnosti voňavé levandule, goji, acai berry nebo granátového jablka. Vodu snadno ochutíte taky pomocí stévie nebo citronové trávy. Naopak obyčejnému cukru se raději vyhýbejte. Zbytečně byste totiž konzumovali prázdné kalorie a zvyšovali množství cukru v organismu.

Tip č. 4: Koření a zelenina

Vodu můžete ochutit také několika druhy koření. Jedním příkladem za všechny je třeba kurkuma, která je jednou ze složek kari koření a využívá se především v indické a asijské kuchyni. Zmíněnému koření dodává jeho nezaměnitelnou chuť i zlatavou barvu. Účinnou složkou v tomto koření je tzv. kurkumin, který je stejně jako rozmarýn přírodním antioxidantem. A jak kurkumu použít? Rozpusťte lžičku mletého koření v teplé vodě a ochuťte citronovou šťávou nebo pokrájejte čerstvý kořen kurkumy přímo do studené vody.

Chutný nápoj připravíte taky z plátků čerstvého jablka a lžičky mleté skořice. Potřebujete se zahřát? Smíchejte plátky pomeranče, kardamom, kousek skořice, hřebíček a nové koření. Skvělá je taky kombinace vanilkového lusku (bez semínek), hrsti čerstvé bazalky a šálku krájených malin nebo borůvek. V létě vám pak přijdou vhod limonády s čerstvou zelenou okurkou, bylinkami a špetkou soli, která skvěle podtrhne svěží chuť limonády. Pokud chcete vyzkoušet maličko divočejší kombinaci, připravte si vodu se špetkou kajenského pepře a broskví. Uvidíte, že netradiční chuť vás v mnohém překvapí.