Víte, co má společného žízeň a naše bezohlednost?

Doba plastová, environmentální katastrofa a celoplanetární problém. Přesně tak se mluví o aktuální spotřebě plastů na naší planetě.

Zbytky plastového odpadu, včetně miniaturních mikroplastů, najdeme na nejstudenějším a nejodlehlejším místě světa i v žaludku velryb. Ušetřeno nezůstalo ani nejhlubší místo naší planety, které představuje Mariánský příkop anebo bohem i lidmi zapomenuté pusté ostrovy v oceánu.

Z médií se na nás valí smutné fotky mořských živočichů zamotaných do plastových sítí rybářů nebo fotky vyvržených žaludků ryb a mořských ptáků, které jsou plné zkonzumovaných plastů. Ani současná situace okolo koronavirové pandemie „plastovému problému“ zrovna dvakrát nepomáhá. Spíše naopak. Odhozené roušky a plastové nádobí jsou prakticky všudypřítomné…

Ke změně stačí málo

Jak situaci změnit? Stačí začít u sebe a zaměřit se na běžné denní návyky, kterými pomůžete obrovské objemy plastového odpadu postupně eliminovat. Na mysli máme zejména omezení nákupu a konzumace vody v plastových lahvích. Jen pro představu – třeba takoví Američané vyhodí 25 milionů plastových lahví každou hodinu!

A ani u nás v Česku na tom nejsme lépe. Ačkoli se na našem území nachází více než 101 300 žlutých kontejnerů na plast a průměrně to k nim máme 96 metrů, plastové lahve třídí jen něco málo přes 60 % obyvatel republiky.

Přitom vytříděné plastové lahve mohou být přetaveny ve speciální vločky, z nichž se následně vyrábí lahve nové, koberce nebo textilie. Výjimkou nejsou ani protihlukové stěny, zatravňovací dlaždice nebo třeba plotovky, které máte na zahrádce.

Nepřesvědčila vás ekologie? Možná to zvládne cena!

Zhruba tři čtvrtiny Čechů kupují balenou vodu. A to bez ohledu na to, že pitná voda z vodovodu má u nás vysokou kvalitu a jeden litr vyjde asi na šest haléřů. Průměrná cena litru balené vody přitom stojí 12 korun! O její kvalitě nebo stáří navíc často nic nevíme.

Stojatá a špatně skladovaná voda se může (klidně během horkých letních dnů) znehodnotit. Z plastových lahví se do ní navíc mohou uvolnit látky, které do svého těla dobrovolně vpravovat nechceme. Nikdy taky nemáme jistotu, jak starou vodu vlastně pijeme a kolik cyklů už má za sebou.

Jak tohle všechno změnit? Odpověď hledejme ve filtračních zařízeních, která jsou moderní a efektivní možností, jak kontrolovat a upravovat kvalitu pitné vody. A to klidně té, která nám teče z kohoutku. Namítáte, že vám kohoutková voda upravená chlorem nechutná a nevoní? Zkuste ji prohnat přes účinné filtry některé z filtračních konvic, které jsou součástí naší nabídky!

Zatímco některé konvice (např. Brita) pracují s nadrcenými kokosovými skořápkami, které fungují jako účinný mechanický filtr, jiné zase s přírodním uhlíkem. Voda přefiltrovaná skrze filtrační konvice je tak ve finále nejen chutnější, ale též máme jistotu, že je zbavená nežádoucího zápachu a látek, které se mohou v kohoutkové vodě objevovat (např. herbicidy, pesticidy, zbytky léčiv apod.).

A co cena? Příjemně překvapivá!

Možná budete na tomto místě argumentovat vyšší cenou filtrované vody. Tady vám musíme dát za pravdu. Na druhou stranu se též hodí doplnit, že pokud k ceně vody z kohoutku připočítáme náklady na filtraci (pořízení filtrační konvice, dokoupení a výměnu filtrů), pak zjistíme, že litr přefiltrované vody bude stát zhruba čtyřicet haléřů, což je pořád 15x méně, než v případě balené vody přinesené z obchodu, u které navíc neznáme stáří, kvalitu ani způsob skladování. Když k tomu všemu připočtete ještě ekologickou stránku celé věci a skutečnost, že vám pořízením filtrační konvice odpadne starost s nošením těžkých lahví z obchodu, asi se k vodě v plastu už jen tak nebudete chtít vrátit…