Dopřejte svému kávovaru pravidelnou péči, odmění se skvělou chutí vašeho oblíbeného nápoje

Abyste měli skvělou chuť své kávy je důležité se o svůj kávovar náležitě starat, od základní údržby až po čištění od vodního kamene.

Pořídili jste si domů kávovar a těšíte se na skvělou chuť vašeho oblíbeného nápoje, kterou získáte na jedno zmáčknutí knoflíku? Dokonalé espresso či lahodné cappuccino si ale vychutnáte pouze, máte-li k dispozici jedinečné suroviny pro jeho přípravu, kterými je myšlena zejména káva, ale také voda. Neméně důležitá je kondice vašeho kávovaru, jehož nedokonalá čistota vám může zkazit chuťový zážitek a v konečném důsledku vás také připravit o finanční prostředky, které později utratíte za opravu v drahém servisu. Pečujte o svůj kávovar a dopřejte mu tolik pozornosti, jakou zasluhuje. Odmění se vám dokonalými chuťovými zážitky a bezproblémovou funkčností. Jak na to?

Každodenní údržba by se měla stát samozřejmostí, nad kterou nepřemýšlíte

Čištění kávovaru po každém použití od zbytků kávy, odstraňování kávové sedliny anebo jen obyčejné otírání povrchu vašeho oblíbeného domácího spotřebiče, to jsou úkony, které byste měli přijmout za své společně s přijetím kávovaru do své domácnosti. Jednou za čas se vyplatí také sítko a vyjímatelné komponenty propláchnout pod tekoucí vodou a pořádně vysušit. Některé především dražší kávovary však disponují samočisticí funkcí, díky níž nebudete muset na tyto pravidelné úkony vůbec myslet. Jednoduše zapnete funkci samočištění a kávovar se o vše potřebné postará sám. V každém případě jde pouze o běžnou každodenní údržbu. Chcete-li svůj kávovar udržet v kondici, měli byste mu dopřát také údržbu generální, spojenou s odvápněním, důkladným rozebráním a pročištěním všech komponent a promazáním potřebných dílů.

Proč potřebuje kávovar generální údržbu?

Káva používaná ve spotřebiči obsahuje poměrně velký obsah tuků. Jejich konkrétní množství je závislé na druhu kávy a úrovni jejího pražení. I když se to na první pohled nezdá, 10 % obsah tuků není v kávových zrnech výjimkou. Tyto olejnaté sloučeniny se usazují na stěnách tenkých hadiček a kanálků a postupně je ve spolupráci s vodním kamenem ucpávají. To způsobuje jednak nepříjemný zápach a pak také zhoršení funkce kávovaru. Ten tak díky tomu vaši kávu nepřipraví s potřebným tlakem a teplotou, což vás připraví o zážitek chuti i vůně vašeho oblíbeného nápoje.

Zaměřeno na vodní kámen

Vodní kámen lze z espressovače samozřejmě odstranit. Dokonce se za tímto účelem prodává celá řada specializovaných prostředků. Mnohem snazší je ale jeho usazování předejít. Toho docílíte použitím kvalitní vody s nízkým obsahem vápenatých a hořečnatých sloučenin. Kde k ní ale přijít když z vašeho kohoutku teče tvrdá voda? Jako prevence proti usazování vodního kamene dokážou skvěle posloužit specializované vodní filtry určené ke změkčení vody předtím, než vstoupí do kávovaru. Tyto filtry odstraní z vody nejen vodní kámen, ale také nepříjemnou chlorovou pachuť, případné zbytky rzi z potrubí, těžké kovy, ale i celou řadu dalších kontaminantů, které negativně ovlivňují kvalitu i chuť vody. Díky použití vodního filtru tak budete nejen předcházet zanesení vašeho kávovaru vodním kamenem, ale také získáte mnohem lepší a ničím nerušenou chuť výsledného nápoje.

Kde se vodní kámen usazuje nejčastěji?

Obvykle na přechodu teplé a studené vody. Jeho nejčastějším útočištěm jsou topná tělesa vašich přístrojů, ale i nádržky žehliček či dna rychlovarných konvic. Chemicky jde nejčastěji o sloučeniny vápníku, hořčíku či železa, které vlivem prudké změny teplot krystalizují a obalují ohřevné plochy. Díky tomu dochází k méně efektivnímu nahřívání vody a zhoršení funkce přístroje. Vodní kámen má však vliv tak na lidské zdraví. Nejčastěji se lidé konzumující tvrdou vodu potýkají s potížemi s ledvinami, trpí ale také jejich zubní sklovina, která se stává nápadně žlutou, s čím nepomohou ani nejdražší bělící přípravky. Kromě vodního kamene ohrožují lidské zdraví další kontaminanty obsažené ve vodě. Její kvalita je sice ve vodárnách pečlivě hlídána, ale v průběhu transportu se do ní mohou dostat například z potrubí další nežádoucí látky.

Co dělat, když se vodní kámen kávovaru již usadil?

Ani v této situaci ještě nemusíte házet flintu do žita. Jestliže již vodní kámen váš kávovar zanesl, vyrazte do boje a na pomoc si vezměte kvalitní čistící a odvápňovací prostředky, které vodní kámen rozpustí, a ten pak společně s vodou vypláchnete z vašeho přístroje. Vždy k tomuto účelu používejte specializované prostředky, které váš kávovar nepoškodí, nepoleptají jeho jemné vnitřní součástky a citlivě, ale efektivně jej vyčistí. Obáváte-li se většího zásahu do vašeho espressovače, svěřte se do rukou odborníků a odstranění vodního kamene nechte na pracovnících servisního centra.

Jen udržovaný kávovar může připravit výbornou kávu

Můžete si pořídit sebelepší přístroj, ale pokud mu nedáte odpovídající péči, kvalitní kávu s ním nepřipravíte. Údržba kávovaru není levná záležitost a stojí také poměrně dost peněz. Rozhodně se ale vyplatí. Výsledkem bude nejen dlouhá životnost vašeho přístroje bez nutných investic do nejrůznějších oprav či náhradních dílů, ale také výborná chuť připravované kávy. I za vonícím šálkem tohoto temného nápoje, který vám připraví v kavárně, jsou hodiny údržby a optimalizace kávovaru. Kavárníci totiž dobře vědí, že i s nejmodernějším přístrojem, který je zanesený vodním kamenem a olejem kvalitní a chutné espresso nepřipravíte. Vybírejte tedy pro svůj kávovar nejen tu nejlepší jemně praženou kávu, ale také kvalitní vodní filtry a efektivní a zároveň jemné čističe. Vynaložené úsilí i prostředky se vám bohatě vrátí.



Související produkty