Zaměřeno na odvápňovače: Jak je správně používat a nedělat zbytečné chyby?

Pořídili jste si vysněný kávovar a pravidelně si dopřáváte chutnou a voňavou kávu? Pak nám dáte jistě za pravdu, že i tenhle profi stroj zaslouží náležitou péči.

Pravidelná očista, stejně jako odvápnění mají totiž vliv nejen na chuť kávy, ale také životnost přístroje. Jak odvápňovač správně používat a čemu se při odvápňování přístroje raději vyvarovat? Dočtete se v dnešním článku.

3 důvody, proč byste neměli na odvápňování zapomínat

  1. Kvalita připravovaného nápoje: Je úplně jedno, jestli si rádi pochutnáváte na voňavé kávě nebo oblíbeném čaji. Jak kávovary, tak konvice je potřeba čas od času zbavit vodního kamene a usazenin, které mají neblahý vliv na chuť, vůni a kvalitu připravovaných nápojů nebo pokrmů. Nikdo asi nestojí o to, chroupat mezi zuby usazeniny způsobené tvrdou vodou a nedostatečnou očistou.
     
  2. Spotřeba energie: Možná si to ani neuvědomujete, ale neudržovaná konvice nebo váš oblíbený espressovač spotřebuje více elektrické energie, než přístroj, který pravidelně podrobujete důkladné očistě. Na vině jsou opět usazeniny, které obalí topnou spirálu, a spotřebiči trvá delší dobu, než se zahřeje. Pokud je například kávovar v provozu celý den, spotřebuje dvakrát více elektrické energie, než ten samý kávovar po důkladné očistě.
     
  3. Životnost přístroje: Vodní kámen, to je prevít. Navíc vytváří na povrchu topných těles izolační vrstvu, která brání pronikání tepla do vody, čímž se prodlužuje doba nutná k ohřevu vody a současně dochází k přehřívání topného tělesa, které může vést v případě silné vrstvy vodního kamene až k jeho zničení, nebo vypnutí jeho tepelné ochrany.

Jaký odvápňovat vybrat?

Na našem trhu existuje nespočet značek a výrobců odvápňovačů. Správný odvápňovač by měl nicméně splňovat několik zásadních parametrů. Kromě toho, že by měl být v boji vodním kamenem a usazeninami účinný, musí být také šetrný ke všem částím kávovaru (případně jiného spotřebiče), ať už jsou vyrobeny z jakéhokoli materiálu. Zapomenout samozřejmě nesmíme ani na zdravotní nezávadnost kupovaného výrobku a ideálně také ekologickou šetrnost.

Nedělejte kompromisy a vsaďte na kvalitu

Výše uvedené parametry splňuje bez výhrad a kompromisů odvápňovací prostředek smartDecalk, který si skvěle poradí s kávovary DeLonghi, Philips/Saeco, Nivona, Krups a Jura. Mezi jeho největší přednosti patří skutečnost, že jde o odvápňovač ryze českého výrobce, jehož cena je v porovnání s konkurencí více než zajímavá. Navíc jde o ekologický prostředek, vyrobený na bázi kyseliny mléčné, která je šetrná nejen vašemu kávovaru, ale i životnímu prostředí.

Tekutý odvápňovač Smart DECALK rozpouští vápenaté usazeniny a odstraňuje vodní kámen v kávovarech, čímž je udržuje v kondici, zlepšuje chuť a vůni přípravových nápojů, snižuje spotřebu elektrické energie a zároveň prodlužuje životnost kávovaru. Odvápňovač vydrží na pět odvápňovacích cyklů a jeho použití je nesmírně jednoduché a intuitivní.

Jak odvápňovače správně používat?

V první řadě je vždy nutné dbát rad výrobce, které jsou uvedené na obalu výrobku. Konkrétně výše zmíněný odvápňovač Smart DECALK stačí v objemu 100 ml nalít do prázdné nádržky na vodu, zředit litrem studené čisté vody a spustit odvápňovací cyklus dle návodu výrobce konkrétního kávovaru. Jakmile je cyklus dokončen, stačí nádržku opláchnout čistou vodou a znovu si vychutnat chuť a aroma vašeho oblíbeného kávového nápoje.

A co při odvápňování naopak nedělat? Nedržet se slepě „babských rad“, které radí čistit kávovary třeba octem. Ocet si sice s vodním kamenem a usazeninami dokáže poradit, zanechává po sobě ale nežádoucí kyselý zápach, který ve svém hrnku a následně ústech rozhodně mít nechcete. Navíc může poničit některé části kávovaru, což by vás v konečném důsledku vyšlo mnohem dráž, než pořízení profesionálního odvápňovače.



Související produkty