Elegantní a designové skleničky na kávu zajistí dokonalý chuťový i vizuální zážitek z konzumace každého typu kávového nápoje

Nemáte doma automatický kávovar ani jeho pákovou variantu? Nevadí. I v domácích podmínkách můžete vykouzlit vynikající kávu.

Stačí si ohlídat kvalitní suroviny a vybrat některou z metod domácí přípravy, která vám bude nejvíce vyhovovat. Opomenout byste neměli ani vizuální stránku přípravy kávy a nepodcenit nádobu, ve které bude káva servírována. I sebelepší kávu, kterou budete podávat v oprýskaném keramickém hrnku bez podšálku, si nevychutnáte tak, jak byste mohli, kdybyste ji usrkávali například z elegantní skleničky na kávu.

Různé nápoje, různé objemy

Na světě existuje nepřeberné množství kávových nápojů. Jedny jsou tradiční, jiné spíše exotické. Ty tradiční je zvykem podávat v nádobách o konkrétním objemu, který odpovídá doporučenému množství typu nápoje při jednorázové konzumaci. Například oblíbené espresso se doporučuje podávat v nejmenších šálcích o objemu okolo 60 ml, které odpovídají intenzitě nápoje. Příliš velké množství silného nápoje by především osobám s vysokým krevním tlakem nemuselo dělat dobře. Naopak sladké Latte macchiato či cappuccino si můžete díky vyššímu procentu mléka vychutnat i ve větším jednorázovém objemu, aniž byste se museli obávat o své zdraví. Objem skleniček na tyto druhy kávových nápojů se obvykle pohybuje okolo 200 ml. Setkáte se ale také se skleničkami na kávu určenými pro Latte macchiato s objemem okolo 400 ml. Záleží jen na vás, jak striktně se budete držet doporučených hodnot. Nezapomeňte ale, že ke každému kávovému nápoji byste měli vypít sklenici vody, protože káva působí na organismus silně diureticky a odvedenou tekutinu je potřeba doplnit.

Jaké sklenice na kávu jsou nejlepší?

To je čistě záležitost osobních preferencí každého z nás. Chcete-li si ale svůj nápoj dokonale vychutnat, vsaďte na tu nejvyšší kvalitu. Tu v současné době představují termoizolační sklenice z borosilikátového skla, které udrží nápoj po dlouhou dobu teplý či naopak studený a zároveň se díky průhledným stěnám postarají o dokonalý vizuální zážitek při jeho konzumaci. Tento typ sklenic sice seženete za mírně vyšší cenu než běžné sklenice z varného skla, na druhou stranu ale získáte opravdu nadčasový originální kousek. Každá sklenice z tohoto druhu skla je totiž ručně foukaná, protože technologie její výroby neumožňuje strojní zpracování. Termosklenice mají totiž dvojité stěny vyplněné vakuem, které působí jako tepelný izolant. Díky tomu se o jejich vnější stěny nepopálíte, přestože je uvnitř teplý nápoj. To může některé lidi svádět k tomu, aby se rychle napili nápoje, který je ještě horký, ač to hmatový dojem nesděluje. Budete-li tedy konzumovat svoji kávu z termosklenice poprvé, myslete na to a dejte si pozor, abyste se nepopálili.

Teplé Latté i krásně vychlazená ledová káva z jedné sklenice

Díky dokonalým izolačním vlastnostem termosklenic si z nich můžete vychutnat jak teplý, tak studený nápoj. V případě, že naplníte skleničku například ledovou kávou nebo domácí vychlazenou limonádou, nemusíte se obávat, že se vám v horkém letním počasí začne její vnější strana rosit a tím pádem klouzat v ruce. Teplotní oddělení obou stěn je v případě termosklenic dokonalé. Servírovat v nich můžete dokonce i zmrzlinu, která jen tak neroztaje či si do nich jen tak nalít vodu. Ta zůstane svěží, i pokud budou venkovní teploty dosahovat hodnot nad 30 °C.

Ani pád na tvrdou zem je nezastaví

Borosilikátové sklo je opravdu pevný a výjimečně kvalitní materiál. Odolává mechanickému opotřebení, ale i chemickým vlivům. V případě termosklenic tedy nehrozí jejich degradace vlivem poškrábání či působením některých čisticích prostředků. Skleničky se tedy nemusíte obávat umývat v myčce nádobí, hrubší zacházení například ze strany vašich ratolestí s největší pravděpodobností také přežijí.

Jaké jsou výhody použití temoizolačních sklenic?

Kromě toho, že se o ně nepopálíte, ani v případě, kdy obsahují opravdu vroucí nápoj, má tento typ skleniček na kávu i celou řadu dalších výhod:

  • snáší dobře prudké výkyvy teplot
  • udrží optimální teplotu nápoje po opravdu dlouhou dobu
  • při naplnění studeným nápojem se nerosí
  • je možné je mýt v myčce nádobí
  • odolávají poškrábání i prasklinám
  • jsou dokonale průhledné
  • mají dvojitou izolační stěnu
  • každý kus je ručně foukaný originál
  • vyrábějí se v různých tvarech a objemech
  • jsou vysoce odolné vůči mechanickému poškození
  • odolávají chemikáliím
  • jsou ideální pro konzumaci teplých i studených nápojů
  • příjemně se drží v ruce
  • vybrat si můžete hladkou variantu nebo sklenice s uchem či podšálkem

Tepelně odolné skleničky na kávu můžete použít na ruční přípravu vašeho oblíbeného nápoje. Svoje uplatnění ale najdou také v automatických kávovarech světoznámých značek, například Saeco, DeLonghi, Krups, Tassimo, Nivona či Bosch.

Termoizolační sklenice jsou i skvělým tipem na dárek

Díky dvojité stěně je možné při jejich výrobě vykouzlit různé překvapivé tvary, které po vyplnění nápojem dostanou úplně nový rozměr. Překvapte své přátele a rodinu originálním dárkem v podobě termosklenice, která jejich obvyklý nápoj snadno usměrní do neobvyklé podoby. Můžete si být jisti, že budou chtít její vlastnosti ihned vyzkoušet a rozhodně budou nadšeni. Termoizolační sklenice s dvojitou stěnou se navíc hodí do každé kuchyně. Jejich nadčasový design nezestárne, a díky vysoké odolnosti použitého materiálu tak vám či obdarovaným mohou vydržet prakticky celý život.



Související produkty