Při podávání kávy si pohrajte nejen s chuťovými buňkami, pozornost si zaslouží i estetická stránka kávového rituálu

Z pití kávy se jednoduše stal rituál, který zpříjemňuje všední dny. Jaké máte možnosti, chcete-li si jej dopřát i v domácích podmínkách?

Zatímco v dřívějších dobách se káva ve stylu malého turka podávala v tenkostěnné sklenici bez rukojeti a na skleněném podšálku, dnes je již situace poněkud jiná. Na rozdíl od našich rodičů a prarodičů máme k dispozici větší výběr. V našich kavárnách narazíte doslova na přehlídku různých sklenic a skleniček, ve kterých se podává latte macchiato, cappuccino, bílá káva či espresso a celá řada dalších druhů kávy. Tento nápoj se dnes servíruje s bohatou pěnou, na které je v závislosti na talentu barmana vytvořena kresba, kterou jen s těžkým srdcem ničíte při ochutnání nápoje. Nezřídka si lidé svoji kávu také fotí, aby zvěčnili její pomíjivou krásu. Z pití kávy se jednoduše stal rituál, který zpříjemňuje všední dny. Jaké máte možnosti, chcete-li si jej dopřát i v domácích podmínkách?

Termosklenice je pro podávání domácího uměleckého díla z kávy nezbytná

Základem opravdu dokonalého domácího zážitku z kávy ve skle je termosklenice. Samozřejmě, že si můžete kávu dopřát v klasickém hrnečku. Ochuzujete se tak ale zbytečně o zážitek, který přinese krásná kresba na stěnách nádoby. Sklenice vyrobená z tepelně izolačního skla totiž nejen odhalí jednotlivé vrstvy vaší kávy, navíc udrží také váš nápoj teplý po dlouhou dobu. Nestane se vám tedy, že by se káva v průběhu konzumace ochladila dříve, než by vám bylo milé. Pro každý druh nápoje lze na současném trhu narazit na jiný druh termosklenic, které se liší nejen tvarem a provedením, ale zejména objemem. Ten je závislý na obvykle podávaném množství konkrétního kávového nápoje. Například pro latte macchiato pořídíte sklenice s objemem 400 ml, pro espresso naopak pouze 70 ml. A kdo má rád dokonale napěněné cappuccino, měl by se poohlédnout po sklenicích s objemem 300 ml.

Jaké jsou přednosti sklenic vyráběných z tepelně izolačního skla?

Každý by asi od tepelně izolační sklenice očekával silné sklo a vyšší hmotnost. Nic nemůže být dále od pravdy. Vezmete-li tento typ nádoby poprvé do ruky, budete překvapeni jeho nízkou hmotností a velmi tenkými stěnami. Na první pohled byste možná ani neřekli, že se jedná o tepelně izolační sklenici. V čem tkví její tajemství? Ve speciální technologii. Ta se označuje jako ThermoShield Technology – Precision a jejím úkolem je nejen udržet vaše nápoje teplé po co nejdelší dobu, ale také zajistit, aby povrch sklenice teplý nebyl a bylo možné jej pohodlně uchopit do ruky. Princip této výrobní technologie si můžete představit podobně jako okno s dvojitým sklem, které jednou stranou udržuje v interiéru teplo, přestože druhá strana je vystavena venkovním nízkým teplotám. Technologie ThermoShield je založena na využití borosilikátového skla, které velmi dobře odolává prudkému ohřátí či zchlazení. Bohužel strojní zpracování tohoto typu skla je velmi komplikované, ba téměř nemožné. Proto je každá sklenička foukána ručně, což se také projevuje na jejich ceně. Tepelně izolační sklenice na kávu tedy nepatří k těm nejlevnějším, na druhou stranu, jestliže jste investovali nemalé prostředky do kávovaru a opravdu kvalitní kávy, bude cena sklenic jen zlomkem již vydaných peněz.

Termosklenice využijete nejen na kávu

Přestože vizuálně příjemné podávání kávy je tím hlavním důvodem, proč si pořídit kvalitní termoizolační sklenici, lze tento druh kuchyňského skla použít i k jiným účelům. Izolační sklenice totiž udrží nápoj uvnitř nejen teplý, ale v létě také příjemně chladivý. Kostky ledu v limonádě se nerozpustí tak rychle a vy si budete moci déle vychutnat svůj oblíbený chladivý drink.

I v kavárnách se setkáte s obyčejným sklem

Přestože je nabídka kvalitních termoizolačních sklenic v dnešní době tak široká, v řadě barů a profesionálních kaváren se stále setkáte s neřestí v podobě podávání kávy v obyčejném skle. To poznáte velice rychle podle doby chladnutí vašeho nápoje. Je škoda, že například Latte, s nímž si dal barman tolik práce, aby nakombinoval horké mléko a kávou a dokonalou pěnou, se po několika minutách stane ze skvělého zážitku obyčejným studeným nápojem. Přitom stačí tak málo. Nejen pro kavárny, ale i pro domácnosti připravil známý výrobce filtračních systémů a příslušenství pro kávovary anglická značka Filter Logic ucelenou řadu teplotně izolačních sklenic, které jsou nejen praktické, ale i funkční a opravdu stylové. Jejich moderní design a vzhled zaručuje pohodlné uchopení i bez rukojeti. Přitom tyto sklenice splňují i ty nejpřísnější nároky na přípravu cappuccina a espressa.

Vychutnejte si svůj kávový rituál kdykoliv a kdekoliv

Příprava kvalitní kávy je umění, malý rituál. Její intenzivní aroma ovlivňuje náš čich, její vzhled zaujme náš zrak a v neposlední řadě její chuť nás nadchne a připomene exotické dálky, z nichž pochází kávová zrna. Představte si pravou vánoční pohodu se sklenicí kvalitní kávy v ruce. Termoizolační sklenice se díky svým výjimečným vlastnostem totiž mohou rychle stát opravdu milým a praktickým vánočním dárkem, který ocení téměř všichni.  Nevíte-li co koupit svým blízkým pod stromeček, porozhlédněte se v nabídce kvalitního kávového skla od značky Filter Logic, které nejen potěší, ale stane se i praktickou součástí domácnosti. Sklenice Filter Logic jsou totiž velice univerzální. Použít je můžete v celé řadě kávovarů světových značek, například DeLonghi, Saeco, Krups, Tassimo. Bosch, Siemens, Dolce Gusto a dalších. Jediným omezením je velikost otvoru pro přípravu kávy ve vašem zařízení.



Související produkty