Jak vybrat kvalitní kávu a co vše má vliv na její chuť

Chcete-li si vychutnat tento oblíbený nápoj i dnes, můžete vybírat z celé řady odrůd a typů. Jistě jste slyšeli o odrůdách Arabica a Robusta, které patří mezi nejznámější.

Káva je v současné době tradičním nápojem, který je pro většinu z nás součástí ranního rituálu. Přestože mezi její největší světové producenty patří jihoamerické a středoamerické státy, jako například Brazílie, Ekvádor, Kuba, Mexiko či Venezuela, její původ lze vysledovat v okolí islámské Mekky, kde také v průběhu 15. a 16. století začaly vznikat první kavárny. Do Evropy se první loď s nákladem kávových zrn dostala teprve počátkem 17. století. Náklad byl vyložen na italské půdě a o několik let později vznikla v Benátkách první evropská kavárna. Poté již rozšíření a vzrůstající oblibě tohoto povzbuzujícího nápoje nic nebránilo.

S jakými odrůdami a typy kávy se můžete setkat?

Chcete-li si vychutnat tento oblíbený nápoj i dnes, můžete vybírat z celé řady odrůd a typů. Jistě jste slyšeli o odrůdách Arabica a Robusta, které patří mezi nejznámější. Kromě nich si můžete vychutnat kávu zelenou, cibetkovou či bezkofeinovou.    

  • Odrůda Arabica

Odrůda Arabica je vyhledávána gurmány pro svoji jemnou chuť, ale některé odradí vyšší cenou. Její zrna jsou plodem na pěstování náročné rostliny s názvem Kávovník arabský (Coffea arabica). Arabica nadchne jemnou a vyváženou chutí s minimem hořkých podtónů, s lehce nakyslým dozvukem a výrazným aroma. Chcete-li ochutnat opravdu kvalitní kávu se 100% podílem odrůdy Arabica, zaměřte se na produkty české firmy Trobica, konkrétně můžeme v tomto případě doporučit unikátní kávu Trobica Black s čokoládovou chutí. 100% obsah odrůdy Arabica nabízí i produkt mnichovských pražíren Dallmayr řady Prodomo, který se vyznačuje lehkou kyselostí a nezapomenutelným aroma. Zvuk jména italské kávy Illy jistě doputoval i k vám. Produkty pražírny z italského Terstu obsahují kombinace dokonce 9 druhů Arabicy.  

  • Odrůda Robusta

Naproti tomu odrůda Robusta vznikla pražením plodů Kávovníku statného (Coffea canephora). Výsledkem je výrazná káva s intenzivní hořkou chutí a až 3x vyšším obsahem kofeinu v porovnání s Arabicou. Díky menším nárokům na pěstování je ve srovnání s Arabicou také výrazně levnější.  

  • Cibetková káva

K exkluzivním druhům patří tzv. cibetková káva, která se praží z kávových zrn, které prošly trávicím traktem Cibetky palmové, což je drobná šelma žijící v Indonésii velikostí připomínající našeho jezevce. Ta se živí plody kávovníku a nestrávená zrnka jsou společně s jejími výkaly ručně sbírána a upravována. Díky působení trávicích enzymů získají zrna jemnou a méně hořkou chuť, která je gurmány vyhledávaná. Tento druh kávy je však bezkonkurenčně nejdražším na světě.  

  • Zelená káva

Chcete-li i při pití kávy udělat něco pro své zdraví, vyzkoušejte kávu zelenou. V tomto případě kávová zrna nejsou opražena a obsahují tak zdraví prospěšné látky. Chuťově připomíná tento druh kávu spíše vzdáleně. Mnohem více se blíží k zelenému čaji. Dobrou zprávou pro ty, kteří by rádi zredukovali svoji hmotnost je, že tato káva urychluje metabolismus a zabraňuje vstřebávání cukrů.

  • Bezkofeinová káva

S bezkofeinovou kávou je to stejné jako s nealkoholickým pivem. Obojí obsahuje minimální procento kofeinu či alkoholu.  Kofein je z kávy uměle odstraňován. Nejčastěji se tak děje s pomocí chemických látek, které však zůstávají v zrnech a ovlivňují výslednou chuť nápoje.  

Které parametry ovlivňují chuť kávy?

Na výslednou chuť a vůni vašeho šálku kávy mají kromě kvality kávových zrn vliv také jejich čerstvost, země původu a intenzita pražení.  

  • Sledujte kvalitu kupované kávy

Při výběru kvalitní kávy sledujte, zda obsahuje celá zrna bez přítomnosti úlomků a světlých nedopražených či tmavých přepražených zrn. Všechna zrna by měla mít přibližně stejnou velikost a barvu. Káva by v sobě neměla obsahovat nečistoty, kamínky, úlomky větviček a podobně. A samozřejmě by měla intenzivně a stejnoměrně vonět.  

  • Jak poznáte čerstvou kávu?

Čerstvost kávy se při nákupu posuzuje velice složitě. V případě, že kupujete kávu balenou, je jedinou možností odhadu čerstvosti kávy datum její spotřeby. Čím déle v budoucnosti se pohybuje, tím bude pravděpodobně káva čerstvější. Jestliže můžete při koupi balení otevřít či kupujete kávu váženou, je situace o poznání jednodušší. Čerstvá káva se vyznačuje velice silnou vůní. Naopak kávová zrna pražená před dlouhou dobou vydávají minimální vůni a na povrchu jsou mírně mastná. Jestliže si můžete nechat před zakoupením připravit z vybraných zrn šálek kávy, určitě to využijte. Čerstvost kávy tak odhadnete nejlépe. Nedávno upražená zrna se v porovnání s těmi staršího data velice snadno melou a výsledný nápoj silně napění.  

 

  • Intenzita pražení ovlivňuje výslednou chuť nápoje

Míru pražení lze zjistit z obalu kávy, případně při koupi vážených zrn by vám ji v dobrém obchodě měli u každého druhu sdělit. Pražení ovlivňuje výraznou měrou chuť kávy. Tmavá zrna byla pražená delší dobu a lze od nich očekávat intenzivní hořkou chuť. Naopak světlejší kratší dobu pražená káva se vyznačuje kyselejší chutí s ovocnými podtóny. Pro všechny případy existuje ještě středně dlouho pražená káva, v níž se hořkost i kyselost pohybuje ve vzájemné rovnováze.  

  • Ptejte se i na zemi původu

Svoji roli v kvalitě kávy hraje kupodivu i země jejího původu. Vlivem různého podnebí a způsobu pěstování lze získat i ze stejné odrůdy kávu různé kvality. Nejlepší Arabicu vyváží tradičně Kolumbie. Brazílie produkuje kromě Robusty i Arabicu, ale její chuť je ve srovnání s tou Kolumbijskou mnohem drsnější. Tradičním producentem a vývozcem odrůdy Robusta je pak jihoasijský Vietnam.

  • Jak nezničit chuť a aroma kávy

Chlor obsažený ve vodě z vodovodu ničí chuť a aroma kávy. Pro její přípravu je ideální použít buďto vodu z filtrační konvice (moka konvička, french press, vacuum pot atd) nebo u kávovarů používat přímo filtr. Změkčená voda (filtrovaná) také snižuje energetickou spotřebu kávovaru a zvyšuje životnost přístroje. Vodní kámen, který je obsažený ve vodě z vodovodu totiž obaluje topné těleso a to má za příčinu zvýšenou spotřebu a snižuje funkčnost kávovaru. 



Související produkty