Pohlcovač pachu do lednice zatočí s přemnoženými bakteriemi a udrží vaše potraviny déle čerstvé

Je z vaší lednice cítit nepříjemný zápach? Pak je načase zjistit jeho původce a nemilosrdně s ním zatočit. Vyzkoušejte pohlcovač pachů.

Je z vaší lednice cítit nepříjemný zápach? Pak je načase zjistit jeho původce a nemilosrdně s ním zatočit. Ne vždy jsou ale na vině zkažené potraviny. Často je nelibá vůně v lednici důsledkem ucpaného nebo zašpiněného odtokového kanálku pro vodu anebo výpadku proudu. Někdy mohou zápach způsobit i aromatické potraviny, jako například zrající sýry a některé druhy uzenin. Ty je dobré skladovat v uzavřených nádobách. Chcete-li, aby dlouho vydržely, použijte vakuové balení.

Odhodlali jste se ke kompletnímu vyčištění vaší lednice?

Jestliže se vrhnete do důkladného vyčištění vaší lednice, měli byste z ní nejprve vyjmout všechny potraviny a zkontrolovat jejich datum spotřeby. Ty prošlé samozřejmě vyhoďte, zbylé vraťte pokud možno v uzavřených obalech. Jestliže jste některé potraviny načali a nechcete je ještě vyhazovat, uzavřete je před zpětným vložením do lednice do sklenic nebo plastových nádob. Pozorujete-li na stěnách lednice zvýšené množství námrazy, rozhodně ji před čištěním odmrazte. Současně s tím se můžete vrhnout i na odmrazení mrazáku. Stačí spotřebič vytáhnout ze zásuvky a pro urychlení celé procedury do něho vložit hrnec s horkou vodou. I přestože některé moderní spotřebiče disponují funkcí automatického odmrazení, může vás překvapit námraza i u nich.

Pak se do toho pusťte s vervou

Samotné čištění vnitřních prostor lednice vyžaduje dostatek trpělivosti, ale i odhodlání. Často se stává, že plast, na který dlouhodobě působily nevhodné látky, je zašlý a prostým vlhkým hadříkem jej neodstraníte. Využijte moderní čisticí prostředky určené na lednice. Platí, že čím silnější prostředek na lednici použijete, tím lépe byste jej měli z prostor vymýt, aby jeho zbytky nepřišly do styku s potravinami. Ideální je na konci čištění vytřít celou lednici vodou s jedlou sodou nebo octem. Tím se zabrání nejen šíření pachů, ale také se odstraní zbytky čisticího prostředku. Po omytí všechny prostory důkladně vysušte, případně nechte lednici vyschnout. Přestože se na stěnách lednice vlhkost přirozeně sráží, není nutné ji tam navíc ještě přidávat. Zamezíte tak přemnožení plísní a bakterií, které způsobují následný zápach. Tomu se ale v lednici stejně nevyhnete. Proto je dobré se na něj dopředu připravit a předejít mu.

Na nepříjemný odér ve vaší lednici jděte od lesa

Moderní pohlcovače pachu dostanou nejen nepříjemný zápach z vaší lednice, ale zamezí také rychlému kažení potravin. Jejich cena se pohybuje v rozmezí několika stokorun a ne vždy platí, že dražší pohlcovač je kvalitnější. Osvědčené jsou v tomto směru prostředky od anglické značky Filter Logic, které jsou založeny na unikátní technologii Microban využívající aktivní uhlí. Ta dokonale eliminuje až 70 % zápachu v lednici a navíc zabrání i přemnožení bakterií, které se podílejí na rychlém zkažení potravin. 

Kam pohlcovač pachu v lednici umístit, aby spolehlivě fungoval?

Nejlepším místem je jednoznačně horní police. Ventilátor lednice totiž tlačí studený vzduch nejprve do horní části lednice a ten poté klesá do spodku. Jelikož studený vzduch klesá a teplý naopak stoupá nahoru, dodává tento způsob oběhu vzduchu v lednici nejlepší rovnoměrnost rozložení tepla v celém prostoru. Umístěním pohlcovače do horních poloh lednice, zařídíte, že bude co nejblíže zdroji proudu studeného vzduchu a dojde k rovnoměrnému pohlcování zápachu. Při tomto umístění poznáte jeho účinek již po několika hodinách od vložení do lednice.

Zakažte bakteriím vstup do vaší lednice, vyhnete se i zápachu

Většina bakterií způsobujících zdravotní potíže, jako například Escherichia Coli, Salmonela enteritidis, Listeria monocytogenes přítomné především v syrové zelenině a mase a další, se zničí varem. Chlad a nízké teploty jim však nijak zásadně neublíží a tak se v lednicích množí a způsobují zdravotní potíže celé řadě osob. Jednou z možností jak je odstranit, je kromě pravidelného čištění také používání antibakteriálních pohlcovačů zápachu s filtračními vlastnostmi. Ty dokážou přefiltrovat 100 % vzduchu obsaženého v lednici a odstranit z něho všechny nežádoucí mikroorganismy. Aktivní filtrační plochy jsou rovnoměrně rozloženy na celé filtrační tkanině a dokážou spolehlivě eliminovat všechny bakterie vyskytující se ve vaší lednici.

Nechcete-li konzumovat potraviny s bakteriemi a po čase opět cítit z lednice nepříjemný zápach, nezapomeňte antibakteriální filtr nebo pohlcovač zápachu ve své lednici pravidelně měnit. Minimální interval je alespoň každých 6 měsíců. Právě po této době totiž začne účinnost filtrace polevovat. Některé pohlcovače zápachu spojené s filtrem, ale vyžadují výměnu častější. Abyste měli vždy zaručenu dokonalou čistotu a vůni, zaměřte se na výrobcem doporučovaný interval výměny již při nákupu pohlcovače.

Proč vlastně používat do lednice pohlcovače pachu a antibakteriální filtry?

Kromě žádoucího odstranění zápachu se pohlcovače pachu postarají také o redukci bakterií a plísní množících se díky vlhkosti. Tím se prodlouží trvanlivost potravin, čehož si všimnete především u těch rychle se kazících. Vhodně zvolený pohlcovač pachu dokáže také aktivně snižovat vlhkost uvnitř chladničky a snižovat tedy spotřebu elektřiny. Jejich použití je snadné a cena poměrně příznivá. To vše jsou argumenty, proč byste i vy měli vyzkoušet do vaší lednice umístit tohoto nenáročného pomocníka, na kterého si ale velice rychle zvyknete. Samotné použití pohlcovače zápachu samozřejmě celou situaci se zápachem lednici nevyřeší. Základem péče o vaši chladicí skříň by se mělo stát pravidelné čištění a dezinfekce.



Související produkty